Csempébe öltöztetett Portugália

A portugál örökség leggazdagabb eleme a csempeművészet. Mindenütt találkozunk vele az országban. Lisszabonban az azulejónak múzeuma is van.

A csempe ugyan nem portugál eredetű - a technika arab közvetítéssel terjedt el az Ibériai-félszigeten, ám sehol másutt nem alkalmazták, ilyen változatos művészi módon és ilyen széleskörűen a XV. századtól fogva. Festményszerű csempeképek borítják a templomok, kolostorok, paloták falait, homlokzatát, de találkozunk azulejodíszítéssel lakóházakon, parkokban, üzletekben, kórházakban, éttermekben vagy metróállomásokon is.

A különböző korokban alkalmazott különböző technikáktól függően a csempe lehet többszínű vagy kék-fehér, sima felületű vagy kidomborodó. Mintája lehet geometrikus vagy figuratív rajz, lehet keretbe foglalt vagy a rajzolatot követő, szabálytalan szélű. A csempeművészet legrégibb és legváltozatosabb példányai a XVI. századi - az 1755-ös pusztító földrengést is túlélt - Sao Roque-templomban találhatók. Vannak a pestisből való gyógyulás védőszentjét, Szent Rókust ábrázoló csempeképek és csempével borított a sekrestye is. A szerény külsejű, de belül gazdagon díszített templom rejtett kincse az olasz mesterek által készített, Rómából hajóval hozatott, nemes márványból, alabástromból készített, drágakövekkel díszített Szent János-kápolna. A vallási motívumokat ábrázoló, virág- vagy szőnyegmintás csempeképek Lisszabon legtöbb templomában, kolostorában felfedezhetők.

Valóságos XVIII. századi azulejomúzeum a Sao Vicente de Fora-templom. A hozzá kapcsolódó kolostor kerengőjét La Fontaine állatmeséket illusztráló csempeképekkel díszítették. Másutt, mint a Convento de Graca- vagy a Santa Teresa-templomokban az oltárképek készültek csempéből. A nemesi palotákon is alkalmazták a csempedíszítést. Mivel nagy részük ma már középület, legális vagy féllegális módon látogathatók. Így érdemes felkeresni a ma a Történeti Társaság által használt ún. Függetlenségi Palotát, az önkormányzat tulajdonában lévő Palacio de Rosát vagy a Tudományos Akadémia épületét. Meglepődik, aki a Sao José kórházba tér be. A volt jezsuita kollégium lépcsőházában és dísztermében egy XVIII. századi neves mester azulejoképeit találja. Különlegesen gazdag a - ma is magántulajdonban lévő, de látogatható - Palacio de Frontera azulejodíszítése. A legérdekesebb azonban a Mouraria utcában lévő egykori Leányárvaház, amely jelenleg különböző közszolgáltatásoknak ad helyet. Nem könnyű megtalálni - a kerületi rendőrőrssel közös - bejáratát, de belépve lenyűgöző látvány fogadja a látogatót. Érdemes felmenni a negyedik emeletig, mert minden lépcsőfordulóban csodálatos csempeképek tárulnak elénk.

A csempe idővel kikerült az épületek belsejéből és praktikus célokat is szolgálva - külső borításként alkalmazták. Lépten-nyomon szembekerülünk egyszerűbb vagy díszesebb, reneszánsz ihletésű, barokk, neoklasszicista vagy szecessziós csempébe öltöztetett épületekkel. A csempeképekkel borított lakóházak egyik legszebb példányát a Rafael Bordalo Pinheiro téren találjuk. Az azulejo díszítő szerepe kiterjedt a parkokra is, amelyeket csempéből készült padok, csempével borított kerítések, csempeképekkel övezett szökőkutak tesznek hangulatossá.

Több pékséget, gyógyszertárat, divatüzletet, de még csavarboltot is találhatunk, ahol fennmaradtak a mesterséget illusztráló egykori csempeképek. Érdemes betérni a Livraria Barata könyvesboltba vagy a Trindade sörözőbe is, hogy megszemléljük a változatlanul megőrzött régi azulejókat. A modern csempeművészet legszebb példányait a liszszaboni metróban fedezhetjük fel, többek között Hundertwasser csempeképét az Oriente állomáson vagy a magyar Szenes Árpád festménye alapján készült azulejót a Rato állomáson.

A csempekészítés történetét a XV. századtól napjainkig mutatja be a Museo do Azulejo, amely a Madre de Deus-kolostorban kapott helyett. Ennek kerengője és lépcsőháza, de különösen a tetőtől talpig aranyba és kék-fehér csempébe öltözetett kápolnája az azulejoművészet remekműveinek számítanak.

Info

Antik csempéket találni régiségboltokban. Egy-egy darab 20 eurót is lehet. Érdemes körülnézni a (keddi és szombati napokon, a Campo da Santa Clara terén rendezett) bolhapiacon. A "Feira da Ladra" árusai 3-4 euróért kínálnak szép azulejókat.

A Museu Nacional do Azulejo

Cím : Rua da Madre Deus 4.

Nyitva tartás: szerdától vasárnapig 10-18 óra, kedden 14-18, hétfőn zárva.

Belépő 4 euró.

Lisszaboni csempeképek
Lisszaboni csempeképek
Top cikkek