48 óra Prágában

Bármilyen járművel vagy irányból is érkezünk Prágába, a városnézést érdemes azzal kezdeni, hogy elmetrózunk a Mustek megállóig. Ez a budapesti Deák térhez hasonló csomópont, azonban nem kell megijedni, hogy eltévedünk. Prágában annyi a turista, hogy elég követni a tömeget, és a szuvenírboltok szegélyezte kis utcákon hamar eljutunk az Óvárosi térre.

A nyolcszáz éves tér hangulatának azonban a sok látogató és a rájuk épült ipar sem tudott ártani. A tér egykor a város életének központja volt, vásárok és lefejezések egyaránt zajlottak itt. Egyik nevezetessége az óvárosi városháza, tornyán a különleges órával, amely mutatja a nap és a hold állását is, és amelyből minden órában faragott szentek bukkannak elő és mutatják meg magukat a turistáknak. A tér képét a tornyaival mesebeli kastélyra emlékeztető Tyn-templom határozza meg, amely egykor a huszita mozgalom központja volt.

Az Óvárosi teret a Pariziska utcán észak felé elhagyva jutunk el a régi zsidó negyedbe, a Jozefovba. Gazdagon díszített szecessziós épületek között visz az utunk a városrész központjába. A csehországi zsidóság történetét a Maisel és a Spanyol zsinagógában berendezett kiállítás mutatja be. Ez utóbbit különleges, keleties díszítése miatt is érdemes meglátogatni.

Ha bebarangoltuk a Jozefovot, a Moldva partján sétáljunk le Prága legismertebb nevezetességéig, a Károly hídig. A hatszáz éves kőhídról szép kilátás nyílik a várhegyre és a katedrálisra. A híd lábánál álló tornyokba fel is mehetünk, ha még messzebbről szeretnénk megcsodálni a panorámát. (Ha szuveníreket szeretnénk venni, akkor is ez a megfelelő hely: a hídon csak engedéllyel rendelkező árusok és kézművestermékek lehetnek, ezért kevesebb a bóvli, mint a boltokban.)

Ha városnézés közben megéhezünk, jó választás a Vencel tér és az Óvárosi tér közti sétálóutcán található önkiszolgáló (ám egyáltalán nem menzahangulatú) étterem, a Ceska Kuchyne. Az árak alacsonyak, a knédli finom, és a cseh konyha bármely remekét megkóstolhatjuk itt. Elhelyezkedése ellenére nem a turisták látogatják, hétköznap délben a helyiek kedvelt ebédelőhelye. Vacsoraidőben érdemes egy hangulatos prágai kisvendéglőt választani és megkóstolni a finom cseh sörök egyikét is.

A második napon nézzük meg a várat, ahová a Malostranska metrómegállótól lépcső visz fel. A Szent Vitus-katedrálist szinte körülöleli a régi királyi palota, amelyben órákig barangolhatnak a középkor rajongói. A gótikus lovagterem méretei lenyűgözőek: itt fogadta a király a külföldi küldöttségeket, sőt lovagi tornákat is tartottak a falakon belül. A várnegyedben kihagyhatatlan látnivaló az Aranyművesek utcája is. Az apró, színes házikók egykor a király testőrsége számára épültek. Később valóban laktak itt aranyművesek, a XX. század elején pedig művészek népesítették be. A 22. szám alatt Franz Kafka lakott két évig. A múzeumok szerelmesei is ezen a környéken keresgéljenek. A várban található a nemzeti galéria egyik szárnya és a játékmúzeum is. A vár alatt pedig a Kafka Múzeum, illetve a kortárs művészetet bemutató Museum Kampa várja az érdeklődőket. Akik pedig szabadtéri programot keresnek, sétáljanak a Kisoldal, a Mala Strana hangulatos utcáin. Esetleg menjenek fel a siklóval az Eiffel-torony kicsinyített másáig, és onnan vessenek elutazás előtt még egy pillantást a városra.

Info

Buszjegyeket az Orangeways 8380 forintért, a Volánbusz pedig 7900 és 19 900 forint közötti összegért kínál.

Szállodai szobák: 60 eurótól, diákszálló: 7-12 euró.

Az óvárosi városháza az óratoronnyal
Az óvárosi városháza az óratoronnyal
Top cikkek