Ami jó a babának, jó a szülőnek is

Gyakran olvasható utazási prospektusokban egy-egy szállodáról, hogy család-, gyermek-, sőt bababarát. Mármint hogy számos olyan szolgáltatást kínál, amely elsősorban a többgyermekes családok számára lehet vonzó. Ha nem csupán szlogenről van szó, akkor a bababarát szállodák nagyjából úgy néznek ki, mint az a három burgenlandi hotel, amely egymással összefogva kifejezetten a kisgyerekeket nevelő családokat célozta meg a kínálatával.

Közülük legészakabbra, Kőszegtől alig 15 kilométerre a lutzmannsburgi - azaz a locsmándi - Hotel Sonnenpark található, ahol a vele egybeépült élményfürdő a fő attrakció, a tazmannsdorfi - magyarul tarcsafürdői - Reister's Avance a lovaglásra összpontosít, míg a stegersdorfi Reiter's Allegria a golf szerelmeseinek a zarándokhelye. Mindhárom hotel alapkoncepciója, hogy a lehető legteljesebben alkalmazkodjon a kisgyerekes családok speciális igényeihez.

Egy bababarát szálloda szolgáltatásai már az elutazás előtt megkezdődnek azzal, hogy ilyenkor másképp kell bepakolni az autó csomagtartójába. Nincs szükség például babakocsira. A Sonnenpark bejáratánál 10-15, utcai használatra való és 25-30, belső használatú babakocsi sorakozik, amelyek közül a vendégek bármelyiket ingyen használhatják. Az összes szobában az alapfelszerelésbe tartozik a babaágy, a babakád, a pelenkázó, a bili - így ezek mind otthon hagyhatók. A csecsemőknek sem kell hozni bébiételeket, mivel az étteremben egy szeparált részt azokkal az enni- és innivalókkal pakoltak tele, amelyeket a legkisebbek fogyasztanak.

Az talán természetes, hogy a szomszédos élményfürdőben - a Sonnenthermében - külön termeket alakítottak ki a kisebb és a nagyobb gyerekeknek, de az már ritkaság, hogy a pihenni vágyó szülők számára megépítették az úgynevezett Csend Házát, ahová csak 14 éven felüliek léphetnek be. A szülők egyébként főként úgy tudnak szabadidőt lopni maguknak, hogy szakképzett bébiszitterekre bízzák a gyerekeiket. A fürdőben úgynevezett intim helyiségeket is kialakítottak: itt lehet szoptatni és tisztába tenni a csecsemőket, sőt külön kis konyhában megmelegíthetők akár az otthonról hozott ételek is.

Egy családbarát szállodában jól tudják, hogy a kicsik valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva sohasem akkor éhesek, amikor a szüleik, pláne nem akkor, amikor a hivatalos étkezési idő van. Így aztán a locsmándi hotelben bárkinek megengedik, hogy a svédasztalos büféből ételeket, kakaót, tejet vigyen fel a szobájába, hátha a gyereknek késő délelőtt vagy az esti lefekvéskor támad kedve enni. Ha netán a pici mégis hajlandó együtt étkezni a felnőttekkel, akkor is feleannyi idő alatt végez az ebéddel, mint a szülei, így aztán unatkozik vagy rosszalkodik. A Sonnenparkban viszont egy csúszdát helyeztek el az étteremben, amely az egyik játszóházba vezet, így a jóllakott lurkóknak nem kell az asztalnál ülve várniuk a szüleikre.

Játszóház ma már szinte valamennyi négycsillagos szállodában található, de a locsmándi hotelben egyszerre hármat is kialakítottak, hogy a két év alatti, a három-hét évesek, valamint a nyolcévesnél nagyobbak külön játszhassanak.

Aki járt már kisgyerekkel szállodában, az tudja, mennyire nehéz rávenni a piciket, hogy ne rohangáljanak a folyosón, ne kiabáljanak hajnali hétkor vagy este fél tízkor. Locsmándon viszont kora reggeltől késő estig tart az általános hangzavar, anélkül, hogy ezt bárki is szóvá tenné. Mindez persze nem csoda, hiszen a 240 férőhelyes hotel vendégeinek legalább a fele gyerek: a létesítménybe ugyanis főként két-három gyerekes családok járnak. Érthető módon a szálloda által kínált kiegészítő programok többsége is a gyerekeknek szól: nem túlzás állítani, hogy reggeltől estig megpróbálják lekötni azokat, akik esetleg már belefáradtak a fürdésbe.

Az osztrák-magyar határ innenső oldaláról egyelőre kevesen látogatnak el a locsmándi hotelbe, a vendégeknek alig egy tizede érkezik Magyarországról. A szállodával egybeépült Sonnenthermét viszont, amely Ausztria egyik legkedveltebb termál- és élményfürdője, szívesebben látogatják honfitársaink: itt minden ötödik látogató magyar. A legtöbb magyar szót egyébként az alkalmazottak között hallani: minden harmadik dolgozó magyar. A termálfürdőbe egy családi jegy - két felnőtt és három gyerek számára - 70 euróba kerül, a szállodában pedig egy öttagú család egy éjszakára közel 300 euróért foglalhat szobát.

Info

Hotel Sonnenpark, Lutzmannsburg,
Telefon: 43 (0) 2615/87171-1000, info@sonnenpark.at, www.sonnenpark.at

Reiter's Avance Hotel, Bad Tatzmannsdorf
Telefon: 43 (0) 3353-8841-607, info@burgenlandresort.at, www.reitersburgenlandresort.at

Reiter's Allegria Hotel, Stegersdorf
Telefon: 43 (0) 3326/500, reservierung@dietherme.com, www.dietherme.com

Locsmándon külön medencéjük van a kisbabáknak is
Locsmándon külön medencéjük van a kisbabáknak is
Top cikkek