Hatezer év Mágoron

A Körösök vidéke, a Sárrét fontos turistacélpontja a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely.

A mágori dombok a régmúlt metszetét tárják a látogatók elé: az egyik hatezer év egymásra épült településeit rejti, míg a másik halmon a XI-XIII. században épült Csolt-monostor helyreállított alapfalai találhatók, alattuk az ásatások ritka kincseit bemutató egykori Wenckheim-borospincével. A dombok között avatták fel 1996-ban Szent László lovas bronzszobrát.

Az emlékhely egyik nevezetessége az a földhalomba vágott, az időjárástól modern, ám a tájba illő felépítménnyel óvott ásatási szelvény, amelyben nyolcméteres mélységig a látogató szemrevételezheti a jóval az írott történelem előtti korok településnyomait, leletanyagait, zsugorított csontvázas sírjait, többségükben feltárási helyükön.

A másik dombon a térség X-XIII. századi nagy hatalmú családja, a Vatától származtatott Csolt nemzetség Árpád-kori monostorának maradványait tárták fel. Az egykori háromhajós, román stílusban épült templommal, belső udvarral rendelkező egyházi komplexumból megmaradt oszlopfők, faldarabok faragása, egyes freskótöredékek művészi munkáról tanúskodnak. Ezeket és a szomszédos sírokból előkerült szobrokat, edényeket, ékszereket a restaurált monostorfalak alatti múzeumban mutatják be, ott, ahol 1810-1812-ben a vidék földesurai borospincét alakítottak ki.

A szisztematikus feltárás a hetvenes években kezdődött, a költségeket alapvetően a vésztőiek állták. Az említett objektumok mellett az emlékhelyet gyarapítja a magyar népi írók szoborparkja, a helyi juhásztól, Sinka Istvántól kezdve Erdei Ferencen, Illyés Gyulán, Nagy Lászlón és másokon át egészen az erdélyi Tamási Áronig felsorakoztatja mindazok mellszobrát, akiket ebbe a csoportba sorol az irodalomtörténet.

A mágori dombok nemcsak régészeti, de természetvédelmi szempontból is kiemeltek. A területen racka juhok, szürke marhák legelésznek, a ligetes részen tanösvény vezet keresztül, rendhagyó természettudományos oktatásra biztosítva alkalmat az ide ellátogató tanulóifjúság számára. A 13 hektáros park legújabb látványossága az itt felépített pákásztanya és egy újkőkori ház, az előbbiben eredeti, az utóbbiban feltételezett berendezési tárgyakkal, munkaeszközökkel.

1990 óta évente visszatérő esemény itt a Sárrét-piknik, benne birkapörköltfőző versennyel. Júliusban népi ihletésű dallamok csendülnek fel a romkert tövében, ez a rendezvény a békés-tarhosi zenei napokhoz kapcsolódik.

Vésztő vonattal, busszal is megközelíthető, legkönnyebben Szeghalom, illetve Békéscsaba és Gyula felől. A múzeumegyüttes április 1. és október 31. között - hétfő kivételével - fogadja a látogatókat, de máskor is megnyitják az előre bejelentkezett csoportoknak. Felnőtteknek 400, tanulóknak és nyugdíjasoknak 200 forint a belépődíj, a 65 éven felülieknek ingyenes a látogatás. Fotózást 200, filmezést, videózást 400 forintért engedélyeznek, szakszerű idegenvezetést 1500 forintért lehet igénybe venni (2008-as árak!). Az emlékhely útjai mozgáskorlátozottak közlekedésére is alkalmasak. A kiállítóhely vezetője Komáromi Gábor, telefonelérhetősége: 30/422-8944.

Top cikkek