Téli Velence

A velencei Sóhajok hídját reklámfelületek takarják, így a téli gondolákban didergő és romantikára ácsingózó szerelmesek csak ritkán kelnek át alatta. Szépen dekorált védőfóliában áll az Akadémiai képtár, felállványozott a novemberben rendszeresen megünnepelt és feldíszített Santa Maria della Salute-templom kupolája is.

Bármikor vízben állhat a Szent Márk tér, hiszen december még mindig az "alta aqua", azaz a magas vízállás időszaka, ezt azonban a legtöbb turista mosolyogva fogadja. Kalandosabb a városnézés, ha gumicsizmában vagy pallókon járható csak a San Marco negyed. Minden más kárpótol az esetleges csalódottságért, Velencében télen is turistaidény van.

Az Akadémia, a Palazzo Grassi és a Guggenheim Múzeum háromszögében, a San Stefano téren december 2-án megnyílt a karácsonyi vásár. Kis északi falut rendeznek be itt minden évben, ami karácsonyig várja a látogatókat. A harminc norvég faházikóban a budapestihez hasonlóan kizárólag minőségi iparművészeti termékekkel találkozhatunk. Elmaradhatatlan a muranói üveg és a velencei csipke; karácsonyfadíszek üvegből, kerámiából, csipkéből és fából egyaránt kaphatók. Jellegzetes helyi és szezonális ételeket, italokat kóstolhatunk a gurmand-sarokban, délutánonként tradicionális játékokra és gyerekprogramokra kerül sor, míg esténként könnyű- és komolyzenei koncertek lesznek.

December 24-én este fél 11-kor kezdődik a szentmise a Szent Márk-bazilikában. A Santa Maria Glosiosa Del Frari-templomban, ahol Tiziano híres oltárképét és a festő síremlékét is találjuk, karácsony előtt felállítják a betlehemi jászolt. December 26-án délután ingyenes karácsonyi koncertet tartanak ugyanitt. A Palazzo Grassi egész télen várja az olasz modern művészet iránt érdeklődőket. A kiállítás már a Canal Grandén, a palota melletti vaporettomegállóban hirdeti magát; messziről is feltűnő a hegesztőpisztollyal zuhanyozó, öltönyös férfialak szobra.

Ez a magas vízállás időszaka
Ez a magas vízállás időszaka
Top cikkek