Pálinkafalu épül Luca-napra Nyíregyházán

Pálinkafalut építenek Luca-napra az ország leghíresebb főzdéi Nyíregyházán, s az ínyenceknek a legfinomabb itókákat, köztük a hat magyar eredetvédett röviditalt is kínálják majd a december 12-13-i hétvégén - közölte Máthé Csaba, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely sportcsarnokának igazgatója hétfőn az MTI-vel.

A mini szeszközség tíz faházból és egy nagy közösségi melegedőként is szolgáló létesítményből áll majd, kis utcáit adventi díszfények világítják meg, és a területén egy karácsonyfát is felállítanak. A házak között utcai árusok is kínálják majd portékájukat, így házi mézet, lekvárt, aszalt gyümölcsöt és sült gesztenyét.

A pálinkafaluba betérők megkóstolhatják a térség három eredetvédett röviditalát, a szatmári szilvapálinkát, a szabolcsi almapálinkát és az újfehértói fürtösmeggypálinkát is. A tarpai szilvapálinkát, a panyolai elixírt, az érpatai zsindelyes pálinkákat, továbbá a gönci barackot és az agárdi pálinkacsodákat szintén felszolgálják.

Az étvágygerjesztő italok mellé helyi tirpák ételspecialitásokat főznek a nyíregyházi Ózon panzió híres szakácsai, így csülkös káposztás paszulylevest, "lapcsánkavarázst", saját zsírjába fojtott szalonnával kent, hagymás, szakajtós kenyeret, hurkát és kolbászt, lacipecsenyét és tökös-mákos rétest. A kínálatból nem hiányzik majd a nyírségi karácsonyi forralt bor és a különlegesen ízesített tea sem.

A nyíregyházi Luca-napi pálinkaünnepet a Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend és a sportcsarnok közösen szervezi, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar pálinkák kiválóságára és kulturált fogyasztására. Természetesen a szórakoztatásról sem feledkeznek meg a rendezők, bemutatják a karácsonyi betlehemes játékokat, s lesz kocsmazene is népi zenekarok közreműködésével. (MTI)

Top cikkek