Einstein télen is biciklin suhan

Városismereti feladványnak sem lenne utolsó a kérdés, vajon merre teker Einstein Szegeden? Ugyanis nemcsak a turisták, a helyiek közül sem sokan tudják az útvonalát, s mivel nem főutak mentén visz az útja, nem is könnyű rátalálni: a belvárosi Somogyi utcában a Magyar Tudományos Akadémia szegedi székházába kell betérnie annak, aki látni szeretné a Nobel-díjas tudós tiszteletére készült alkotást.

Einstein a közelmúltban új biciklit kapott, amellyel immár télen-nyáron kerekezhet. Bánvölgyi László szobrászművész 1994-ben készült életnagyságú szobrának anyaga ugyanis eredetileg poliészter volt, ami nem állt ellen az időjárás viszontagságainak, ezért a zimankó beköszöntével a fizikus a kétkerekűjével együtt mindig raktárba került, ám az óvintézkedés ellenére tavasszal így is rendszeresen restaurálásra szorult. Ezért döntött úgy a Szegedi Akadémiai Bizottság, hogy maradandóbbá teszi, bronzba önteti a szobrot, így a küllő nélküli drótszamáron suhanó Einstein immár évszakoktól függetlenül megleshető Szegeden.

A székház bejáratán egyébként öles piros betűk figyelmeztetnek: az épületbe kerékpárt bevinni tilos! Nobel-díjas tudósokra ez persze nem vonatkozik.

Top cikkek