Telelés Eilaton

Európában sokan a síelés helyett inkább a gólyák és fecskék módszerét választják a téli depresszió, esetleg a karácsonyfóbia túlélésére.

Nem feltétlenül kell Afrikáig repülni a költöző madarakkal, félúton Eilaton is megtalálható a szikrázó decemberi napsütés, megspékelve a langyos tengeri hullámokkal.

Izrael vörös-tengeri üdülővárosa igen fiatal: egy homályba vesző 3000 évvel ezelőtti, a bibliai Salamon alatti dicső múlt után csak a 60-as években indult városi fejlődésnek a halászfalucska előd. A külföldi, majd az izraeli hippik nagyra tartották az állandó napozási lehetőséget, amely kiválóan megfelelt egész évi gitárpengetésből és fürdőzésből álló életmódjuknak. A 70-es évektől a dolgos polgárok közül is egyre többen szegődtek a nyomukba - ők természetesen csak egy-két hetes kikapcsolódás végett.

Az utóbbi évtizedekben döbbenetes fejlődésnek indult a város, érdemes kb. ötévenként felkeresni már csak azért is, hogy rácsodálkozhassunk a hatalmas változásra - alig ismerni rá pár évvel ezelőtti emlékeink színhelyére. Gomba módra szaporodnak a szállodák és a szórakozóhelyek, magyar szemmel különlegesen gyerekbarát hotelek, fastfood vendéglők és kiváló tengeri éttermek nyíltak úton-útfélen. A vásárolgatás megszállottjai sem unatkoznak, a szép számmal felhúzott bevásárlóközpontok mellett ma már több kilométeres plázásított tengerparti sétány szolgálja a nagyközönséget, ahol tízméterenként arcképfestők és hajfonók is kuncsaftokra várnak.

Eilatot azoknak találták ki, akiknek legalábbis egy időre - vagy gyermekeik szolgálata végett - elegük van a magaskultúrából, a turistacsalogató múzeumokból, templomokból, mecsetekből és zsinagógákból, de ragaszkodnak a héber feliratokhoz, a mediterrán éghajlathoz és a csobbanáshoz. A mintegy 50 ezer eilati lakos mellett általában legalább még egyszer ennyi fürdővendég tartózkodik a városban, ahol még a terror idején is virágzott az idegenforgalom. A második intifáda merénylői is többé-kevésbé elkerülték az üdülőhelyet, bár 2007 januárjában nem bírtak ellenállni egy kisebb akció csábításának. Télen különösen kozmopolita a város, mivel a statisztikák szerint októbertől márciusig 80 százalékban külföldiek lubickolnak errefelé. Márciustól októberig aztán megfordul az arány, 80 százalékban izraeliek múlatják az időt Eilaton. A vízi sportok kedvelői nagyon nem unatkoznak: a búvárkodás, a széllovaglás, a vízibiciklizés és minden más elképzelhető eszköz és vízi járgány kibérelhető, s oktatókat is könnyűszerrel találunk mindehhez. Izraelben a strandokon ugyan olykor igen merész, de a felsőtestet is takaró fürdőruha a divat, de Eilat ebből a szempontból a szabályt erősítő kivétel. A parton elnézik, sőt a férfiak alaposan, órákig elnézik a topless külföldi hölgyeket, amire a magyar napozónak nem árt előre felkészülnie. Ha már elértük a kívánt színárnyalatot, ellátogathatunk a víz alatti tengeri obszervatóriumba, amely a világ egyik legszínvonalasabb intézménye ebben a műfajban, elmehetünk lovagolni, motorozni vagy dzsipen száguldozni a szomszédos sivatagba, sőt madárlesen is üldögélhetünk, mivel Eilat a költöző madarak útvonalának közepére épült.

Végül még egy érv a vörös-tengeri üdülőhely mellett: Eilat Sopron testvérvárosa, amely kapcsolatnak a gyökerét talán az jelentheti, hogy keresve sem találhatnánk glóbuszunkon két egymástól ennyire különböző helyet.

A városnak saját repülőtere van, a parti sétánytól 5 percre landolnak hétvégenként 10 perces sűrűséggel a gépek. Tel-Avivból vagy helyi repülőn lehet megközelíteni az üdülővárost 3-500 sékelért (kb. 15-25 ezer Ft), vagy az Egged minden nagyobb városból naponta kétszer indított buszjáratain. (Jeruzsálemből és Tel-Avivból 67,5 sékelért, vagyis kb. 3400 forintért.)

Szállás: az ötcsillagos kategóriában (pl. a Hiltonhoz tartozó Sába királynője vagy a King Salamon szállóban) 800 és 1500 sékel (kb. 40-70 ezer Ft) a tarifa egy éjszakára a betévedő vendégeknek egy kétágyas szobában reggelivel, de a csoportos és az előzetes foglalások jelentősen csökkenthetik az összeget. Könnyen akad 4-500 sékeles (20-25 ezer Ft) szállás is (pl. Almog Beach, Riviera Club). A még olcsóbb megoldást keresők akár 200 sékel körüli összegért is szobát bérelhetnek a helyiektől, s ne feledjük, hogy Izraelben nem szégyen, sőt hasznos az alkudozás. Az étkezésre az izraeli viszonyok szerint tegyünk félre pénzt, ha a szállodában reggelizünk, akkor ebédre és vacsorára naponta és fejenként rá kell szánni kb. 200 sékelt (kb. 10 ezer Ft).

Sziklák mögött kéklik az Eilati-öböl
Sziklák mögött kéklik az Eilati-öböl
Top cikkek