Kockázatos utazások

Utazzunk-e olyan országokba, amelyek túl gyakran szerepelnek a hírekben? Ahol lőnek. Ön nyilván határozott "nem" választ vár e jegyzetírói kérdésre. Óvjuk magunkat, gyermekeinket, kevés szabadidőnket és a pihenésre szánt pénzünket! Tehát ne is készüljünk olyan helyekre, ahol mindezt valami veszélyezteti.

Mikor ezt írom az indiai Mumbaiban (Bombay) terroristák tombolnak, Thaiföldön pedig kormányellenes tüntetők bénítják meg a repülőteret. Pedig ezek olyan célpontok, ahová sokan vágynak, vágyunk a hideg télben. Több válasz is lehetséges azonban. 1. Figyeljük az eseményeket, hiszen egy nagyobb országban el is kerülhetjük a kockázatos helyeket. A tüntetéseknek meg vége szakadhat. 2. Kössünk biztosítást, hogy ne vesszen oda a teljes utazásra szánt pénz.

Még fontosabb szerintem az, hogy az utazó alaposan nézzen utána, hová is készül. Vannak-e ott kockázatok, nem lehet-e azt a célpontot most egy biztonságosra cserélni. A világ ugyanis nagyon nagy, a terrorizmus, a polgárháborús helyzetek kevés helyen veszélyeztetik a turizmust. Külpolitikai újságíróként is mondom: tessék a lapok, az internet világhíreit is böngészni. Sajnos az utóbbi években nálunk is befelé fordult a többség. Provinciálisak lettünk.

De az utazó, azaz ön tudja, hogy más országok megismerése teljesebbé teszi az életünket, másfajta pihenésre ad lehetőséget. Tartós élményeket és tapasztalatokat kapunk így. Az utazásról nem mondhatunk le. Vigyázni persze nagyon kell!

Top cikkek