Asszuán, Egyiptom déli kapuja

Miért mennek tömegek Egyiptom legdélebbi sivatagába, amikor annyi látnivaló van a kényelmesebben elérhető északon? Itt épült az Asszuáni-gát, a városban érnek véget a nílusi hajóutak, múzeumok várják az érdeklődőket. És innen közelíthető meg Abu Szimbel sziklatemploma.

Kairótól bő félnapos vonatozásra fekszik Asszuán.

Szerencsére az egyiptomi másodosztály kényelmesebb az itthoni elsőnél, és néhány dollár pluszkiadásért fejedelmi reggelit hoznak az utaskísérők. A város szó szerint Egyiptom déli kapuja. Hiába ugyanis a majd 1300 kilométeres közös szárazföldi határ Szudánnal, átlépni hivatalosan csak Aszszuánból lehet, egynapos kompozást követően. A szervezett úton lévők számára a határváros stratégiai volta alig észrevehető, de a heti egyszer közlekedő kompra váró tömegeknek ez az utolsó sörivási lehetőség, mielőtt megkezdődik a harc a kompra való feljutásért.

A Nílus-parti végvár mindig is kereskedelmi központ volt, ide érkezett a déli Núbiából az elefántcsont, állatbőrök, keményfák, illatszerek, fűszerek, valamint a núbiai arany. A város felújított bevásárlóutcáján ma is minden kapható, amit ember az útifilmekben lát, viszont képtelenség anélkül utcára lépni, hogy legalább tízen ne próbáljanak meg eladni valamit, leginkább hasist, mert az nincs a kirakatokban.

Szudán közelsége miatt itt már nem az arabok, hanem a magas, fekete núbiaiak vannak többségben. Így az egzotikumra éhes nyugatit mindjárt meglegyinti Fekete-Afrika szele is. Hogy a turista valóban átérezze az "igazi" Afrika varázsát, mindenképpen elviszik az Elephantine-szigeten lévő núbiai falunak nevezett kirakat-nyomortanyára, ahol gazdag német turisták százai fényképezik a legyektől ellepett kisgyerekeket, és ahol a hatéves utcakölyök egy euróért elénekli a makarénát.

Ennél sokkal felemelőbb program Abu Szimbel megtekintése. Közvetlenül a szudáni határnál látható a két hatalmas ókori sziklatemplomból álló épületegyüttes, amelyet II. Ramszesz uralkodása alatt faragtak ki a hegyoldalból, úgy 3200 éve. A XIX. századig elfeledett sziklatemplom utolsó nagy kalandja volt, amikor a 60-as években a templom szikláit szétfűrészelték, majd 250 méterrel távolabb és 65 méterrel magasabban újra összerakták. Ezzel az akcióval szudáni területről Egyiptomba került, és megmenekült attól, hogy az Asszuáni-gát által felduzzasztott Nasszer-tó örökre elnyelje. Azóta töretlen a népszerűsége, már hajnalhasadtakor tucatszám állnak előtte a turistabuszok, és repülőteret is építettek a semmi közepére, a még kényelmesebbek számára.

Levezető esti programnak tökéletes kikapcsolódás a hajózás. A háromszögletű vitorlás felukkák nélkülözhetetlen elemei a nílusi tájképnek.

A hajók nemcsak turisztikai látványosságok, még napjainkban is használatos szállítóeszközök. Ezen hozzák az építőanyagot a Nílus felsőbb folyásáról, akár a fáraók idejében.

A magyar állampolgároknak kötelező egyiptomi vízumot váltani. Ezt a repülőtéren lehet megtenni 15 dollár ellenében.

A Kairó-Asszuán vonatút első osztályon 21 USD, a több mint 900 kilométert 12-13 óra alatt teszi meg a vonat.

Abu Szimbel sziklatemploma
Abu Szimbel sziklatemploma
Top cikkek