Visszatér a cári pompa Pétervárra

Szentpétervár drága, de nem elérhetetlen. Még hűvös időkben is, amikor későn kel a nap, és korán sötétedik. A paloták és múzeumok belülről ragyogóak.

Ilyenkor viszonylag szolidabb árakon lehet eljutni Észak Velencéjébe, amelynek 600 palotája közül egyre többet restaurálnak a történelem sok viszontagsága után. Így is, a 4,7 millió lakosú városban 1,3 millió autó piszkítja a levegőt, és okoz irgalmatlan dugókat

Szentpéterváron a rutinos utazónak sem árt egy jó idegenvezető, aki ismeri nemcsak a műkincsek és építőmesterek világát, meg a cári család történetét, de segít eligazodni is. Bár vannak kis bódécskák a híres Nyevszkij sugárúton, amelyek szerveznek kirándulásokat a környékre, azért egy ilyen nagyvárosban kényelmesebb, ha a hotelhez jön a busz, és a sofőr, meg az idegenvezető gondja, hogyan lehet eljutni a városbéli látványosságokhoz, s még inkább a városon kívüli nevezetességekhez.

Azt sem árt tudni, hogy arrafelé más árak vonatkoznak a helybéliekre, a külföldieknek minden múzeumi, templomi belépő, vagy színházjegy kétszer, háromszor többe kerül. Szervezett utakon még adnak némi engedményt. Aki már bejárta a nagyvilág nagy múzeumait és palotáit, és azt képzeli, már nem sok újat tudnak neki mutatni, nagyon téved. Az Ermitázsban az egyetemes művészet csúcsait láthatja - hihetetlenül sok Rembrandt-festményt, a reneszánsz mesterek műveit, és pompás impresszionistákat, Matisse-t termeken át. És futólag a sumér kultúra emlékeit is, amelyekből jó szerével talán a bagdadi múzeumban már nem sok maradt meg. Az Ermitázsban hárommillió műtárgyat őriznek.

Az Orosz Múzeum egy másik világot mutat meg, Andrej Rubljov és kortársainak szépséges, bánatos ikonjait, Rjepin mester klasszikus festményeit, a híres volgai hajóvontatókat és a zaporozsjei kozákokat, amint levelet írnak a török szultánnak. És itt vannak az orosz avantgard mesterművei is. Szentpéterváron kár kihagyni a balettet.

A Kirov balett a világ egyik leghíresebbje, amelynek előadásaira a Marijszkij Színházban itthonról is lehet jegyet venni hitelkártyával az interneten. A pénztárnál fel kell mutatni a kiprintelt igazolást a fizetésről, és máris lehet gyönyörködni mondjuk A hattyúk tavában.

A város körüli paloták világa még káprázatosabb. Carszkoje Szelo, amit egykor Puskinnak is neveztek, mert itt tanult a költő, olyan dús, olyan fényes és pompás, amitől még a sokat látott turista szeme is káprázik. Termek sokasága, pazar bútorokkal, nemes tapétákkal, amelyekből pár centinyit is napokig szőttek, porcelánok és festmények szinte befogadhatatlan mennyiségben. A palota leghíresebb terme a Borostyánterem, amelyet a világ nyolcadik csodájaként emlegetnek. Azt tartja a fáma, hogy egykor I. Frigyes ajándékozta I. Péter cárnak. A terem falait ma kéttonnányi borostyán dísz borítja, amelyet hat tonna felhasználásával készítettek a nyolcvanas években. Mert az eredetit a második világháborúban elpusztították, s részben elrabolták a nácik.

Carszkoje Szelóhoz képest Pavlovszk már szerény kis rezidenciának mondható. Van ugyan itt is három olyan különleges gobelin, amelyből az egész világon összesen négy létezik, a negyediket az olajmilliárdos Paul Getty vette meg még a harmincas években. A palotához szépséges, hatalmas park is tartozik. De ez semmi ahhoz a parkhoz képest, amely Peterhofot, vagy más néven Petrodvorecet veszi körül a Finn-öböl partján. Kivételes látvány a 64, más adatok szerint pedig 130 szökőkút, amelyek vize aranyozott szobrok közül lövell ki - ha jó idő van. Az őszi, téli hónapokban persze nem, de a szobrok látványa még így is pompás.

Info

Egy buszjegy 16 RUB. A kalauztól lehet megvenni. (1 RUB. kb. 8 forint)

Múzeumi belépők 300-600 RUB. külföldinek, ha fényképezni is akar, további 50-100 RUB.

Egy szerény meleg ebéd vagy vacsora személyenként: 300-600 RUB.

Színházjegy: 1700-3600 RUB.

Kincsek az Ermitázsban
Kincsek az Ermitázsban
Top cikkek