Legyenek illúzióink Párizsban!

Miért ne mehetnénk vidámparkba télen? S miért ne tehetnénk ezt úgy, hogy kicsit távolabbi vidékekre barangolunk, összekötjük a kellemest a hasznossal, s miközben csemeténk is jól szórakozik, nekünk is akad látnivaló bőven az adott városban.

Például Párizsban.

Itt két rivális szórakoztató központ, az Asterix Park és a Disneyland is vár minket - a téli szünidőben is -, s hogy ne legyen kavarodás, a két hely a város két különböző szélén található. Előbbibe metróval, majd az autópályán közlekedő célbusszal mehetünk, utóbbihoz közvetlen R.E.R. járat megy, (ami a magyar HÉV-nek felel meg nagyjából). Párizsba eljutni fapados járattal a legegyszerűbb - ha hónapokkal korábban foglalunk, akár fejenként 10-12 ezer forintból is megúszhatjuk az utat. Ha a budapesti indulású járatok túl drágák, érdemes a bécsi reptéren is szétnézni: még ha az ideutazás vagy a parkolás költségét beszámítjuk, akkor is több maradhat a pénztárcánkba. Ha pedig Győrben vagy Sopronban lakik az ember, ez még kevésbé jelent problémát.

Szálláshelyet mindkét vidámpark közvetlen közelében találunk, áruk azonban meglehetősen borsos. Igaz, ezért cserében igazán a mesék világában érezhetjük magunkat, alhatunk Hófehérke vagy Csipkerózsika szobájában, vagy beköltözhetünk egy igazi, rusztikus, gall hotelszárnyba. Akinek ez a körítés nem fontos, nyugodtan kivehet egy olcsóbb hotelszobát a város bármelyik pontján, hisz a párizsi közlekedés olcsó, gyors és egyszerű, s így legalább egy bisztróban is elkezdhetjük a napot, forró feketével, rongyoskiflivel, a gyereknek meg habos csokoládéval.

Ízlés dolga, kinek melyik park tetszik jobban. Az idén tizenötödik születésnapját ünneplő párizsi Disneyland világa olykor rózsaszín, még a toalettben is a Szépség és a Szörnyeteg zenéje fest alá, az uniformisba öltözött pénztárosok, felszolgálók, segítők folyton mosolyognak, s akkor is megkérdezik, jól telt-e a napod, ha utánad még tizenketten állnak sorban micimackós termosszal a kezükben. Ehhez is hozzá lehet szokni, még a végén az ember elhiszi, tényleg mindenkinek az a fontos, hogy ő jól érezze magát - már ezért megéri a belépő. Ha már a belépőről esett szó, ide érdemes kombinált jegyet venni, amely nemcsak a vidámparkban, hanem a mellette lévő Walt Disney Stúdióba is jó: itt egy-egy vetítésen tényleg elvarázsolnak, olykor nem tudni, valóságban esik-e az eső a nézőtéren, vagy csak a vásznon csap fel a víz. Filmbéli élményeket szerezhetünk az Armageddon című film orosz űrsiklójában, ahol - a történethez hasonlóan - szintén minden elromlik, az orrunk előtt csapnak fel a lángok a hajótérben, vijjognak a szirénák, s oroszul szitkozódik a kapitány. Ehhez képest az Asterix park kedves figurái, fából kiképzett vonatai akár hétköznapiak is lehetnek, kisebb gyerekek számára viszont inkább ez nyújthat igazi élményt. Mindkét parkban vannak a nagyobb gyerekek számára is élményt nyújtó lehetőségek, tornádók, ciklonok, zuhanó és repülő kabinok, a kicsik pedig, egész nap eljátszhatnak a körhintánál, hajókázásnál, motoros autóknál. Száz-kétszáz méterenként büfék, frissítőket kínáló bódék, kávézók, éttermek, de persze megehetjük a saját szendvicseinket is egy-egy teraszon, miként teszi azt maguk a franciák is.

S ha már Párizsban vagyunk, legyen nekünk, felnőtteknek is jó egy kicsit: menjünk el a gyerekekkel együtt a La Vilette elnevezésű, egy hajdani vágóhídból átalakított hatalmas tudomány-technika parkba, s fizessünk be egy filmre, a Geode nevű gömb alakú moziba. Bármelyiket válasszuk is, nem csalódunk, s az sem baj, ha nem értjük a francia alámondást. Olyan térhatású, az érzéki csalódásokra is alapozó, megtévesztő látványelemekkel telitűzdelt moziélményben lesz részünk, amelyet az otthoni házi mozival, vagy a multiplexekben semmiképp nem szerezhetnénk. És az sem baj, ha a teremből kifelé jövet még mindig vízcseppnek, vagy az Alpok szirtjeiről a levegőben lógó hegymászónak képzeljük magunkat, elvégre mi másért mennénk effajta moziba, mint magáért az illúzióért.

Az idén tizenötödik születésnapját ünneplő párizsi Disneyland
Az idén tizenötödik születésnapját ünneplő párizsi Disneyland
Top cikkek