Szent László pénze Erdély kapujában

A Királyhágó tetején, Erdély kapujában érdemes rögtön egy kiadós ebéddel kezdeni, ha hosszú hétvégére indulunk Kalotaszegre. A keskeny hegyi utakon csak lassan haladva érünk célt, térkép helyett emelkedőkről szemléljük inkább a tájat, a kis falvak messziről feltűnő templomtornyai mutatnak utat. Érkezéskor mégis előfordul, hogy csak egy poros kulcslyukon tekinthetünk be az ősi templomok díszes belsejébe. Érdemes előre időpontot egyeztetni.

Kós Károly művészetének bölcsője mára Erdély falusi turizmusának egyik központja. Innen származik a kalotaszegi varrottas, ami a századfordulón olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy még Erzsébet királyné is vásárolt belőle, hosszú időre mintát adva ezzel a nagyvárosi, nagypolgári otthonoknak.

Faluról falura járva a tájházakban, és sok híres, az 1500-as években reformátussá lett templomokban is megtaláljuk ezeket a kincseket. A faragott szószéket, a padozatot a falusi asszonyok hagyományosan ma is maguk díszítik egyforma színű varrottasokkal, melyekkel egy-egy elhunytnak állítanak emléket. A templomok közül az egyik legszebbet Magyarvalkón találjuk. A dombtetőn álló, kettős földfallal körülvett templom érdekessége a jellegzetes kalotaszegi szögletes fazsindelyes tornyokon kívül, hogy még láthatóak a belső fal tornácos fedelű tornyos bástyái. A fallal körülzárt kertben a kopjafák között ott vannak a Rákóczi-szabadságharcban elesett katonák fejfái is.

A magyargyerőmonostori Madárlány-templom nemcsak az egyik legérdekesebb, de a legrégebbi is a környéken, már 1332-ben tettek róla említést a krónikák, Monostor néven. A valamikor kéttornyú templom csonka tornyának külső oldalán egy napóra látható, mellette szoborfülkékben Szent Mihály, két oroszlán és egy madártestű lány domborműve, aki két kígyót szoptat. A pogány jelképekhez számtalan monda kapcsolódik, de jelentésüket máig homály fedi, mint ahogy a magyarvalkói templom cintermében kirajzolódó turbános, szakállas férfi portréjának eredetét is.

Az Erdély védőszentjeként is tisztelt Szent László legendáinak egyike is innen, Nyugat-Erdélyből származik. A király imájával kavicsokká változtatta a kunok által megvesztegetésből elszórt aranyat, hogy katonái ne álljanak meg, és tovább üldözzék az ellenséget. A legenda a kavicsos tájra utal, a többnapos kirándulásoknak helyszínt adó hegyes-dombos tájban bárhol megtaláljuk Szent László pénzérméit.

A Sebes-Körös és Kalota folyók határolta Felszeg tájegység 600-800 méter magasan fekszik a tengerszint felett. A tájegység központja Kalotaszentkirály. Télen és nyáron egyaránt megmászható a közeli Hármas-kőszikla hegygerinc, innen érhető el Jósikafalva felé a Bélesi gyűjtőtó is, ami a hegyek között 18 km hosszan terül el. Székelyjón keresztül eljuthatunk a Havasrekettyei-vízeséshez, ahol a kétlépcsős sziklafalon az összefüggő vízfüggöny mintegy 24 m magasból hullik alá. Itt telente jégmászó versenyeket tartanak. Egynapos csillagtúrákra a Tordai hasadék vagy a Verespatak is célba vehető.

További információk és szálláshelyek a www.erdelyturizmus.hu oldalon találhatók. Kalotaszentkirály-Zentelke faluban szervezetten is foglalkoznak vendéglátással, nagyobb turistacsoportokat is elszállásolnak, fejenként és éjszakánként 1500-2000 forintért. Kalotaszeg Felszeg tájegysége Nagyvárad felől Kolozsvár irányába leggyorsabban Bánffyhunyadon keresztül érhető el. A Királyhágó tetején, illetve Fekete-tó (Negreni) mentén, a hagyományosan ősszel megrendezett vásár miatt több étterem található egymás mellett, hosszabb nyitva tartással télen is.

A magyarvalkói templom
A magyarvalkói templom
Top cikkek