Szabadság a kolostorban

Az advent közeledtével már nem könnyű helyet találni azokban az ausztriai kolostorokban, amelyek lehetőséget kínálnak a kívülállóknak a csöndes elmélkedésre. Egyre több az olyan osztrák - köztük a rendkívüli napi stresszel járó foglalkozások űzői, menedzserek és bankvezérek - vállalja néhány napra, hétre szívesen a barátok egyszerű, minden földi hívságot nélkülöző mindennapjait.

Sokaknak van már törzskolostoruk (Schüssel ex-kancellár például rendszeresen visszatér a stájerországi Sekau bencés kolostorába), mások próbálgatják, melyik kínálja a számukra legrokonszenvesebb elmélyülést. A választás megkönnyítésére immáron kilenc éve működik a Klösterreich egyesülés: az ötlet a Mariazell- bazilikából származik, az elnevezés pedig az Ausztria (Österreich) és a kolostor (Kloster) német nevének szellemes szójátékából alakult ki. Az egyesülésnek csaknem kezdettől fogva tagja a pannonhalmi főapátság is. A társulás élén álló Mag. Christian Haidinger, kremsmünsteri bencés apát azt sem tartja mellékes szempontnak, hogy a turisztikai bevétel segítséget nyújt a részt vevő kolostorok és apátságok fenntartásához: az általában műemlékvédelem alatt álló épületek nyelik a pénzt, márpedig utóbbiban nem dúskálnak az egyházi intézmények.

A Klösterreichnek a magyar és egy cseh apátsággal együtt 21 tagja van; a www.klösterrich.at honlap nyújt bővebb információt. Altenburg www.stift-altenburg.at például szívesen látja azokat (is) akik kerékpáron járnák be a Waldviertelt; Göttweig (szintén bencés) kolostora ugyancsak fogad a sprituális programok iránt kevésbé érdeklődő turistákat is (www.stiftgoettweig.or.at). Aki a teljes választékra kíváncsi és vállalja a bőség zavarát, az a Canisiuswerk honlapján az Urlaub in Kloster linken tartományokra bontva kapja a kínálatot és a kapcsolatteremtési lehetőséget.

Top cikkek