Uluru, a halott szív

Ami a braziloknak a Cukorsüveg, netán az indonézeknek Bali, az istenek szigete, az Ausztrália lakói számára az Ayers Rock, vagy bennszülött nevén az Uluru. Manapság már nem képzelhető el Kenguruország meglátogatása anélkül, hogy ne tekintsük meg földünk legnagyobb monolittömbjét. a "halott szívet".

Az Ayers Rock nagyjából az ország közepén található, így aki nem a háromórás repülőutat választja Sydney-ből, az biztosan autóban tölt pár napot, mire oda-vissza megjárja a 2100 kilométerre lévő sziklatömböt (Merlbourne-től majd 2000, Perth-től 1700 kilométerre van, úgyhogy semerről sem lehet lecsalni a hosszú vezetést.) Az 1873-ig a nyugatiak számára teljesen ismeretlen monolit gyors karriert futott be: egy évszázaddal később már az UNESCO világörökség listáján volt, manapság pedig közel félmillióan látogatják évente. Mindez természetesen okoz némi súrlódást a bennszülöttekkel, ugyanis bizonyos sziklák üregeit szent helyként tisztelik.

Geológiai szempontból nézve a szikla karmazsin homokkő (arkóza), amely nagy mennyiségű földpátot és különféle vas-oxidokat tartalmaz. A különleges összetétele miatt láthatók azok a csodálatos színváltozások, amelyek a napközbeni fényviszonyokkal együtt folyamatosan változnak. Maga az Ayers Rock egyébként 367 méter magas, és alapkerülete megközelíti a kilenc kilométert. Mivel természetes vízgyűjtő, a körülötte található tucatnyi kisebb-nagyobb tó éltető vízzel látja el a környéken élőket - a sivatagban ez nem elhanyagolható szempont, emiatt lehetséges, hogy a környékét már 10 ezer évvel ezelőtt is lakták.

Info

Ausztráliába - az Egyesült Államokhoz hasonlóan - előzetes internetes regisztráció után díjmentesen lehet belépni, természetesen csak turisztikai vagy üzleti céllal. Célszerű legalább két héttel utazás előtt regisztrálni ezen a honlapon: https://www.ecom.immi.gov.au/visas/app/uu/cs

Turisták az Ayers Rockon
Turisták az Ayers Rockon
Top cikkek