Heiligenkreuz az Oscar bűvöletében

Az ausztriai Heiligenkreuz apátsága tíz évszázada folyamatosan működő kolostor. A zarándokok és a turisták mellett az idén kétszer a sztárvilág középpontjába került.

A külföldi filmek kategóriájában a főapát unokaöccse, Florian Henckel von Donnersmarck A mások élete című alkotása nyerte az Oscar-díjat. A rendező annak idején a kolostor falai között, szerzetesek közreműködésével dolgozta át a film forgatókönyvét. Az igazi népszerűség azonban idén őszszel érkezett el: a ciszterek által gregorián énekekkel felénekelt, Chant - Music for paradise című CD meghódítva számos ország slágerlistáját, Ausztriában platina-, Németországban, Belgiumban és Angliában aranylemez lett.

A váratlan sikertől újabb látogatók jöttek. Pedig a 75 férfi ciszterci szerzetesnek otthont adó kolostoregyüttest eddig is több százezren keresték fel. Az 1133-ban alapított apátság a világ legnagyobb és legrégebbi folyamatosan működő ciszterci kolostora.

Az A21-es autópálya mentén, a Bécstől 30 kilométerre délnyugatra található helységhez közeledve a völgyben elénk tárul az apátság kecses - amolyan asztalközepi gyertyaként kiemelkedő - tornya. A kolostor központi részén, egy elnyújtott téglalap alapú udvaron van a román kori templom. Minden egész óra előtt tíz perccel különleges zenei élményt kapunk: itt van Ausztria egyetlen, 43 harangját tartalmazó harangjátéka, amelyet billentyűzettel szólaltatnak meg. A nyugalmat, állandóságot sugárzó XII. századi vastag, magas román kori falakon amolyan szűkre zárt ablakszemeken keresztül szűrődik be a fény.

Az épület közepén a díszesen faragott barokk zsolozsmastallum gyönyörködtet. A templomból nyíló gótikus kerengő a ciszterciek nevével fémjelzett középkori építészeti stílus egyik legszebb emléke: a körbefutó boltívek és pálcadíszítések csúcsán található rózsaablakok száz színben pompázó üvegablakai keltik életre a kolostorrészt. Heiligenkreuz két legszebb barokk terme a sekrestye és a szerzetesi ebédlő. Mindkettő a Habsburg-kori pompát hirdeti. A sekrestye falán latin felirat hirdeti: az apátságot balatoni hallal és erdélyi sóval ellátó II. András magyar királyért és feleségéért a középkor óta rendszeresen imádkoznak. Kihagyhatatlan látnivaló a dombra felkúszó Kálvária, a környéken elterülő apátsági kert. A Szent Kereszt-kápolna. Oltárán díszes ereklyetartóban őrzik a település névadóját, a Jézus keresztfájából származó becses darabkát (Heiligenkreuz = szent kereszt).

Az apátság a kolostorturizmus egyik keresett helyszíne. A lelki wellnessre vágyó katolikusok és nem katolikusok, hívők és nem hívők szívesen időznek el a megnyugvást és pihentető csendet nyújtó helyszínen. A vendégszárny lakói igazolják XVI. Benedek pápa állítását, aki a helyet 1997. szeptember 9-i heiligenkreuzi látogatásán "lelki oázisnak" nevezte. Bekapcsolódhatunk a kolostor feszes napirendjét átszövő latin nyelvű imádságos órákba (élőben hallgatva a számos "rajongót" rabul ejtő középkori gregoriánokat), megkóstolhatjuk a közeli szőlészet nedűjét, külön étkezdében a szerzetesekével azonos menüsorban részesülhetünk, és akár a ciszterekkel beszélgetve filozofálhatunk.

A Budapesttől mintegy 270 kilométerre nyugatra található apátságot legkönnyebben autóval vagy a közeli Bécsből induló menetrend szerinti autóbuszjáratokkal közelíthetjük meg. A kolostorban élő magyar Rosina nővér előzetes bejelentkezést követően készségesen segíti az itthoni turistákat. A kolostori ellátás díja: kétágyas szoba teljes ellátással 50 EUR/éj.

www.stift-heiligenkreuz.org

www.kloesterreich.at

Látogató turisták a ciszterciek kerengőjében
Látogató turisták a ciszterciek kerengőjében
Top cikkek