Hyder: szellemekkel suttogó

"Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel" - jut eszébe az utazónak, amikor vízum nélkül (!) toppan be az Egyesült Államok Hyder nevű szellemvárosába. A település Alaszka egyik csodálatos ékköve, amerre a szem ellát, hatalmas hegyek, zuhatagok és patakok, kidőlt fák és medvék - csak éppen amerikai határőrök nem teljesítenek szolgálatot errefelé. (Kanadaiak igen.)

Így aztán a dolog úgy történik, hogy a kanadai Stewart városából gépkocsival, vagy gyalogszerrel minden különösebb nehézség nélkül át lehet jutni az USA-ba. Ám amikor visszafelé jön a turista (másfelé nem is tud menni), a kanadai vámos összevont szemöldökkel teszi fel a kérdést: mit csináltunk Hyderben?

A válaszok többnyire egy kaptafáról érkeznek. Sétáltunk. Medvéket lestünk. Kerestük a szellemeket. Esetleg jártunk a Salmon-gleccseren, amely Észak-Amerika ötödik legnagyobb ilyen képződménye. Ez utóbbira 38 kilométeres köves út vezet felfelé, melynek elején mindjárt érdemes megállni a Fish Creek nevű helyen. Itt van a környék leghíresebb medvenéző pontja, a kiadványok szerint, aki itt nem találkozik medvével, az a világ legszerencsétlenebb embere. Maradjunk annyiban, hogy ebben a kijelentésben akad némi költői (amerikai) túlzás, mert ahhoz, hogy a nagy csoportokban élő grizzlyk valóban a szemünk elé kerüljenek, kora hajnalban, vagy napnyugta után kell a közelben lévő hídon lesben állnunk. Ám miután naponta több száz turista jár itt, és a medvék is tudják ezt, s nagy ívben elkerülik a helyet.

A szellemvárosban tábla hirdeti, hogy Hyderben mintegy száz boldog ember él, meg néhány idősebb idióta. A postahivatal falán hatalmas kép örökíti meg 2004 telét, amikor a mintegy 3 méter magas épületnek csak a teteje látszott ki a hóból. A helyiek alagutat vájtak az érckeménységűre fagyott hófalba, s így tudták feladni leveleiket. Mikor idehaza nyílnak a völgyben a kerti virágok, a Hyderben lakók már erősen kémlelik az eget, mikor jön meg az első hó, amely rázúdul a szellemvárosra. Az egyik feljegyzés szerint a hoszszú téli havas estéken az emberek a szellemekkel suttogva kívánják a tavasz közeledtét.

Megjegyzem, a globális felmelegedés szeptember végén itt is tiszteletét tette, hiszen a 24 fokos melegben, s szikrázó napsütésben sétálgattunk fel és alá.

Hyder, Alaszka déli részén (az állam "nyelén") helyezkedik el. A határ mellett közvetlenül a kanadai Stewart városával szinte összenőtt. Akik egyénileg utaznak, repülőgéppel és személygépkocsival juthatnak el Hyderbe. A legközelebbi nagy nemzetközi repülőtér így is több mint 1000 kilométerre (Calgary 1496 km, Edmonton 1450 km) található, ezt a távolságot kényelmesen három nap alatt lehet megtenni. Megoldást jelenthet még a Prince Rupertben (British Columbia) található repülőtér, ám ide meglehetősen drága eljutni.

Ellenőrzés nélküli határátlépés  A sz
Ellenőrzés nélküli határátlépés A sz
Top cikkek