Változnak a belgrádi utcanevek

A szerb fővárosnak meglehetősen hányatott sorsa abban is megmutatkozik, hogy a belgrádiaknak szinte folyamatosan tanulniuk kell a sűrűn változó utcaneveket - a 2000 óta eltelt mintegy nyolc évben például Belgrád 7949 utcájából 1015 kapott új nevet. A belvárosi Decanska a csúcstartó, amelyet eddig hatszor neveztek el, s a jelenlegi nevét már harmadszor viseli.

A belgrádi utcák túlnyomó többsége csak a város török uralom alóli felszabadulása után öt évvel, 1872-ben kapta meg első hivatalos nevét. Mindössze 29 tartotta meg máig 136 évvel ezelőtt kapott nevét. Az ideológiai indíttatású átnevezések 1903-ban kezdődtek, amikor az Obrenovic uralkodói dinasztiát felváltották a Karadjordjevicek. I. Péter király azonban nagyvonalú volt: úgy rendelkezett, hogy Obrenovic Milos és Obrenovic Mihály fejedelmek utcái maradjanak meg. Mihály fejedelem így rekorderré válhatott, mivel róla már 138 éve, az első hivatalos névadási hullámot megelőzően elneveztek egy utcát, amely mára Belgrád egyik legfontosabb sugárútjává vált.

A második világháború után Joszip Broz Tito természetesen Belgrád minden városrészében utcát kapott. Még mindig négy utca tábláin olvasható a neve. És a változtatásoknak még nincs végük. Hamarosan ötven belgrádi utca kap új nevet, mert a városigazgatás úgy döntött, hogy igyekszik csökkenteni a névismétlődések számát. A postásoknak ma is komoly feladat a csak utca- és házszámmegjelöléssel ellátott levelek kézbesítése. (MTI)

Top cikkek