Vaskori walesi "felhőkarcoló"

A maga korában "felhőkarcoló" lehetett az a háromezer éves fellegvár, amelynek maradványaira légi felvételek révén bukkantak Walesben. A területet erdőségek borítják, így csupán légi felvételek segítségével lehetett felkutatni az egykori erődítményt. A Severn-folyó völgyében lévő dombról, amelynek oldalába öt teraszt is építettek, kiváló rálátás nyílt a környékre. A tetején felépített fellegvárban egy városnyi ember élt - olvasható a Wales online című honlapon.

"Elsődlegesen védelmi célokat szolgált, hogy megóvja lakóit az esetleges támadóktól. Ugyanakkor a kereskedők tájékozódását is segítette, akik a fellegvárba igyekeztek, ahol Wales egyik legkorábbi mezőgazdasági vására működött" - hangsúlyozta a lelettel kapcsolatban Toby Driver, a Walesi Történelmi Műemlékek Királyi Bizottsága kutatója. A lakosság juhokat és szarvasmarhát tenyésztett, s a gazdaságok elrendezése nem sokban különbözött a mai farmokétól.

"I. e. 900 és 800 között Walesben aligha találunk akárcsak megközelítőleg ilyen tehetős közösségeket" - mondta Toby Driver, hozzátéve, hogy a leletek között rengeteg kard és egyéb fémtárgy volt. Az egykori fellegvár a számítógépes modellezésnek köszönhetően most újjászületik. "A komputeres modell segítségével újból teljes pompájában látható lesz a fellegvár, olyannak, amilyen sok évszázaddal ezelőtt volt" - mondta Toby Driver. (MTI)

Top cikkek