Negyvennyolc óra Madridban

Szerelembe esni a mediterrán zsongással. Látni sok-sok Picassót és Goyát, vásárolni a Gran Vián és sangriát inni egy hangulatos teraszon - elég erre két nap Spanyolország fővárosában.

A madridi metróhálózat szinte bárhová elvisz (2 euróért kényelmesen bejuthatunk vele a városközpontba a reptérről), ám azok a látnivalók, amelyekre időnk lesz, gyalog is könynyedén bejárhatók.

A város szíve a Puerta del Sol nevű félköríves főtér - itt áll a nulla kilométert jelző kő és a Madrid jelképévé vált málnaevő medve szobra is. A térről a Calle Mayoron elindulva hamarosan a Plaza Mayorra érünk, Madrid legérdekesebb terére. Az épületekkel körbezárt, XVII. századi tér számos lefejezés, elevenen égetés, szentté avatás és színielőadás színhelye volt. A háztulajdonosok nagy örömére, akik erkélyeiket jó pénzért adták bérbe az érdeklődőknek.

Ha a négyszögletű tér azon kijáratát választjuk, amelynek III. Fülöp és lova épp a hátát mutatja, akkor gyorsan a Plaza de la Villára, Madrid legrégebbi terére érünk. A középkori Casa de los Lujanes tornyában a legendák szerint I. Ferenc francia királyt is fogva tartották egykor. A Calle Mayoron tovább sétálva hamarosan elénk tárul a barokk királyi palota és mellette a szépen gondozott park. Néhány termét és a nagy hírű fegyvergyűjteményét bárki megtekintheti, a kevésbé harcias beállítottságúak azonban inkább a környező parkokat és hangulatos utcákat válasszák, ha nincs sok idejük.

Madrid híres éjszakai életéről. Langyosabb őszi estéken is tömegek járják a bárokat és hangulatos kiskocsmákat. Érdemes egy ilyenben kezdeni az estét, mert a legtöbb esetben meg is vacsorázhatunk itt. Sok ilyen van a Calle de Toledón, illetve onnan délre - ez a turisták által kedvelt helyekhez is közel van. Nagy eséllyel botlunk ezeken a helyeken focimeccset néző spanyolokba - a hangulat könnyedén átragad a gyanútlan turistára is, és fogy a sör és a hozzá ingyen kínált rágcsálnivaló, a tapas is. Ha nyer a csapat, lehet is indulni tovább, másik szórakozóhelyre. Ha pedig hajnalban (vagy reggel) fáradtan hazaindulnak a bulizó madridi fiatalok, az út szélén mindig meleg szendvicset és hideg üdítőitalt áruló távol-keleti árusokat találnak.

A második napon induljunk az ellenkező irányba a Puerta del Solról, a múzeumok és a Retiro-park felé. Érdemes korán felkelni, és közvetlenül nyitás után menni a Pradóba, hogy elkerüljük a hírhedten hosszú sorokat. A belépőjegy nem drága, így érdemes akár csak másfél-két órára bemenni, és a legérdekesebb alkotásokat megnézni - lenyűgöző Goya-, Velazquez- és El Greco-gyűjteményt találunk. Az idén ősszel pedig Rembrandt-kiállítással csábítja a látogatókat a múzeum. A belépő 6 euró, az utóbbi tárlatért plusz 2 eurót kell fizetni.

A további program az időjárás függvénye: egy esős napon a látogatók számtalan múzeum közül választhatnak a környéken. Van pl. hajózási vagy archeológiai is. A művészet szerelmesei azonban sétáljanak inkább néhány száz métert a Centro De Arte Reina Sofia modern művészeti gyűjteményig, ahol gazdag kiállítás mutatja be a XX. századi spanyol művészetet. Legfontosabb darabja Picasso Guernicája, amelynek megértését a spanyol polgárháborúról és alkotásának körülményeiről berendezett többteremnyi kiállítás segíti.

A Madridban megszokott napos idő esetén érdemes a múzeumok mögött a Retiróban, Madrid legnagyobb és legszebb parkjában sétálni. Ha pedig maradt egy kis időnk - és pénzünk - betérhetünk néhány divatüzletbe a Gran Víán, vagy ha pénztárcánk engedi, a Calle de Serrano luxusüzleteibe. Így azt is megtudhatjuk, hol vásárolnak a mindig divatos madridiak.

Info

A Malév a közvetlen járatára 64 100 forintért kínál repülőjegyet egy november végi hétvégére.

Szálloda: 80 eurótól éjszakánként, diákszálló: 18 eurótól éjszakánként.

A metróhálózat mindenhová elvisz Madridban
A metróhálózat mindenhová elvisz Madridban
Top cikkek