Mandulás tél Pécsett
"Egész Magyarországot vendégül szeretnénk látni, a pécsiek részvétele mellett számítunk a más városokból érkezőkre" - mondta el Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatója.
A programsorozathoz idén közel húsz szálloda, panzió, vendégház és ifjúsági szálló csatlakozott. Kategóriák szerint (egy főre, egy éjszakára és félpanzióval számítva) 8800, 7000 vagy 5250 forintért szállhatunk meg a résztvevő helyeken. A csatlakozott 19 étteremben speciális mandulás fogásokkal várják a megéhezőket, egységesen 2010 forintért. Amennyiben pedig szeretnénk, a vacsora után a nagymamák titkos mandulás receptjét nyomtatva is elkérhetjük. A déli téli szállások, éttermek igénybevétele után kapott kupont érdemes megőrizni, mert annak felmutatásával jelentős kedvezménnyel látogathatjuk a különböző rendezvényeket és múzeumokat.
Skrut György, a kampányhoz az elsők között csatlakozó pécsi Kalamáris vendéglő szakácsmestere mondja: "Ahogy a cirfandli vagy a medvehagyma, úgy az elterjedt mandula is gasztronómiai értéke, jelképe és kulináris sajátossága lehet a térségnek." Janus Pannonius újratemetését október 21-én tartották a pécsi székesegyház altemplomában. Ehhez kapcsolódóan a püspök-költő emléke előtt tisztelegve félezer mandulafát ültetnek el Pécsett.
Skrut György mandulás almatortája
25 dkg finom búzaliszt
1 tojássárgája
1 kávéskanál cukor
csipet só
15 dkg vaj
hideg víz
1 kg édes alma
őrölt fahéj
10 dkg szeletelt mandula
1 dl gesztenyevirágméz
Keverjük a lisztbe a sót és a cukrot, majd morzsoljuk el benne a vajat. Dolgozzuk össze a tojássárgájával és szükség szerint kevés vízzel. Hagyjuk állni a hűtőben min. 1 órát.
Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát, és vágjuk vékony cikkekre. Vajazzunk ki egy alacsony peremű tortaformát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és tegyük a formába úgy, hogy pereme is legyen.
Rakjuk az almákat körkörösen, szorosan a tésztára, középről kezdve, az óramutató járásával megegyező irányban. Hintsük meg a tetejét fahéjjal és a szeletelt mandulával. Locsoljuk meg a mézzel, majd süssük meg, 20-25 perc alatt.