Mandulás tél Pécsett

"S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben" - olvasható Janus Pannonius az Egy dunántúli mandulafáról című versében, ami jelmondata lehetne a Magyar Turizmus Zrt. Déli Tél elnevezésű kampányának. A programsorozat keretében a novembertől mandulavirágzásig Pécsre látogatók a résztvevő szállodákban egységes áron szállhatnak meg, kedvezményes jeggyel látogathatják a város kulturális intézményeit és rendezvényeit, az éttermekben pedig különleges mandulás ételek közül válogathatnak.

"Egész Magyarországot vendégül szeretnénk látni, a pécsiek részvétele mellett számítunk a más városokból érkezőkre" - mondta el Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatója.

A programsorozathoz idén közel húsz szálloda, panzió, vendégház és ifjúsági szálló csatlakozott. Kategóriák szerint (egy főre, egy éjszakára és félpanzióval számítva) 8800, 7000 vagy 5250 forintért szállhatunk meg a résztvevő helyeken. A csatlakozott 19 étteremben speciális mandulás fogásokkal várják a megéhezőket, egységesen 2010 forintért. Amennyiben pedig szeretnénk, a vacsora után a nagymamák titkos mandulás receptjét nyomtatva is elkérhetjük. A déli téli szállások, éttermek igénybevétele után kapott kupont érdemes megőrizni, mert annak felmutatásával jelentős kedvezménnyel látogathatjuk a különböző rendezvényeket és múzeumokat.

Skrut György, a kampányhoz az elsők között csatlakozó pécsi Kalamáris vendéglő szakácsmestere mondja: "Ahogy a cirfandli vagy a medvehagyma, úgy az elterjedt mandula is gasztronómiai értéke, jelképe és kulináris sajátossága lehet a térségnek." Janus Pannonius újratemetését október 21-én tartották a pécsi székesegyház altemplomában. Ehhez kapcsolódóan a püspök-költő emléke előtt tisztelegve félezer mandulafát ültetnek el Pécsett.

 

Skrut György mandulás almatortája

25 dkg finom búzaliszt

1 tojássárgája

1 kávéskanál cukor

csipet só

15 dkg vaj

hideg víz

1 kg édes alma

őrölt fahéj

10 dkg szeletelt mandula

1 dl gesztenyevirágméz

 

Keverjük a lisztbe a sót és a cukrot, majd morzsoljuk el benne a vajat. Dolgozzuk össze a tojássárgájával és szükség szerint kevés vízzel. Hagyjuk állni a hűtőben min. 1 órát.

Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát, és vágjuk vékony cikkekre. Vajazzunk ki egy alacsony peremű tortaformát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és tegyük a formába úgy, hogy pereme is legyen.

Rakjuk az almákat körkörösen, szorosan a tésztára, középről kezdve, az óramutató járásával megegyező irányban. Hintsük meg a tetejét fahéjjal és a szeletelt mandulával. Locsoljuk meg a mézzel, majd süssük meg, 20-25 perc alatt.

Top cikkek