Szent Márton Szombathelyen

Szent Márton kultuszának közép-európai emlékei címmel nyílt képzőművészeti kiállítás csütörtökön a Szombathelyi Képtárban, ahol több mint száz, a korai középkortól a XX. századig terjedő időszakból összeválogatott eredeti műtárgy - festmény, grafika, szobor, pecsét, könyv, ötvösmunka, textil - segítségével mutatják be Szent Márton életét.

A kiállítást Veres András szombathelyi megyés püspök nyitotta meg. "Talán eddig nem is gondoltunk arra, csak ennek a kiállításnak a láttán döbbenünk rá, hogy milyen nagy számban vannak körülöttünk Szent Mártonról készült szobrok, festmények és más művészeti alkotások. Ez a tény szembesít bennünket a valósággal, hogy elődeink, de kortársaink is mennyire szívesen gondolnak Szent Mártonra, s arra, ami őt híressé, sokak előtt példaképpé tette" - hangsúlyozta Veres András.

A 2009. február 22-ig megtekinthető kiállításon bemutatott műtárgyakat számos fotó és térkép egészíti ki, amelyek felvillantják Szent Márton élete színtereit, bemutatják azokat a műemlékeket is, amelyek nem mozdíthatók el, freskókat, üvegablakokat, szárnyas oltárokat és köztéri szobrokat. (MTI)

Top cikkek