Stockholmba kétszer kell elmenni

Ha igaz egy városra, hogy nyáron és télen más-más arcát mutatja, akkor az Stockholm. Nyáron a szikrázó napsütésben a csillogó tengeren hajók és csónakok százai, az élettel teli parkok, a mindenütt hallható zene, a fény majdnem éjfélig, míg télen a sehol másutt nem található hangulat; a borongós sötétségben a házak ablakaiban égő ezernyi kis lámpa fénye csillog a havon, csend van, a szigetek közt, a befagyott tenger felett csak a sirályok vijjogása hallatszik.

Stockholm a világ egyik legszebb fővárosa. Víz és föld, történelem és jövő, ódon kisváros és szupermodern világváros, a rövid téli és a hosszú nyári napok világa. A látnivalóknak pedig se szeri, se száma. Egy metróutazás is komoly élmény! Az aluljárók és az állomások rusztikusan kivésett és sok helyütt színesre festett sziklafalai, valamint a rafináltan izgalmas megvilágítások hihetetlen mesevilága ez. Ha például valaki elmetrózik a bevándorlók által lakott Rinkebybe, máris a Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában van. Azzal a különbséggel, hogy itt senkitől nem kell tartania. A bazárok világában izgalmas afrikai és közel-keleti ruhákat is vehet az utazó.

A Rosenbadtól (a kormány székhelye) a Gamla Stanba, az óvárosba tett séta felér egy időutazással. A Stallbronon áthaladva visz az út, ahol szinte mindig látható a hídhoz kikötve "egy helyben" vízisízők és a vadvízi kajakosok hada. A víz itt egy kis duzzasztón zuhog át, így akinek lazacozni támad kedve, elő is veheti a pecabotját.

Az óvárosban van a Riksdagen (Parlament), a királyi palota (egy őrségváltást megéri megvárni), a börze, a német templom, a lovagok háza és a főbíróságok negyede. Csodaszép épületek. Érdemes betérni ebédre itt az óvárosban a rengeteg aprócska, remek étterem egyikébe. Az árak sem megfizethetetlenek.

Stockholmot meg kell nézni hajóról is (tízpercenként indulnak városnéző vízibuszok), mert így ismét más arcát mutatja. A hajókázást meg lehet szakítani, és érdemes is. Djurgardenben megnézhetjük a világhírű skanzent. A belvárost sem szabad kihagyni. Minden sarkon remek zenészeket hallgathatunk, a Hötorget (Szénatér) virágárus-áradata, az épület, ahol a Nobel-díjat osztják, a remeknél remekebb üzletek felejthetetlen élményt nyújtanak. Aki Stockholmban unatkozik, az unatkozni is akar. Egész évben se szeri, se száma a jobbnál jobb programoknak.

Info

Az olcsó fapados járatok (Wizz Air) Ferihegy 1-ről indulnak, és Stockholm Skavsta repülőterére érkeznek, ahonnan busszal lehet a városba menni.

Interneten lehet szállodát foglalni 450 koronás (kb. 11 000 forintos) ártól kezdődnek a szobák.

A helyi közlekedés kiváló, de napi vagy heti turistajegyet kell venni, mert különben roppant drága az utazás.

A svéd főváros árai viszonylag borsosak, de mindig találni olcsóbb megoldást is.

Őrségváltás a királyi palotánál
Őrségváltás a királyi palotánál
Top cikkek