Szingapúrban az ősz a főszezon

Szingapúr Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontja, és kulturális kikötő is, hiszen történelme során számtalan náció telepedett meg itt.

1819. január 29-én lépett partra a Szingapúri-öbölben Sir Stamford Raffles, aki azt álmodta, hogy ezt a mocsaras kalóztanyát a "Távol-Kelet Alexandriájává" változtatja. Grandiózus tervét siker koronázta. Szingapúr, a piciny városállam ma Délkelet-Ázsia legmodernebb és leggazdagabb országának, s talán az egész világon a leggyorsabban fejlődő helynek számít. Nem véletlen tehát, hogy van a miniállamban Raffles tér, Raffles sugárút, Raffles pláza, Raffles-központ, s még sorolhatnánk. Ahol pedig partra lépett, ott egy bronzszobor álldogál megbecsülése jeleként.

Az ország szimbólumaként magasodik az öbölben a "Merlion", a haltestű-oroszlánfejű lény, amely egyrészről Szingapúr történelmi gyökereit, másrészről fejlődését jelképezné. A modern felhőkarcolók tövében még mindig ott sorakoznak a gyarmati épületek és sok kulturális és történelmi emlék. Amíg az öböl egyik partján a helyi művészetek palotájának (Esplanade) két sündisznó formájú üvegkupolája a XXI. századot idézi, addig a túlparton a Fullerton Hotel impozáns épületében a gyarmati stílus él. Ha a gyarmati idők további emlékeire vagyunk kíváncsiak, úgy feltétlenül látogassunk el a Jurong nevű negyedbe, ahol színes koloniális házakban gyönyörködhetünk. A modern Szingapúron pedig az ultramodern Clarke Quay negyedben ámuldozhatunk.

Van itt arab negyed, ahol a hipermodern környezet mellett is szőnyegen, a földön, törökülésben étkezhetünk. Reggel pedig a müezzin ébreszt! Aztán következhet "Kis-India", ahol a szingapúri átlagtól eltérő a tisztaság, de nem ez, hanem a színek, illatok és ízek hoznak ide egy kis hindu országot! Végül a kínai negyed, ahol, ha jól időzítünk, a kínai holdújév (január-február) ünneplésébe csöppenve életre szóló élményben lehet részünk. A keresztényeknek itt van a Szent András-katedrális, a muzulmánoknak a Hajjah Fatimah-mecset, a hinduknak a Sri Mariamman-templom, a buddhistáknak pedig a Siong Lim-templom.

Majd minden sarkon áll egy-egy bevásárlóközpont, ahol bőséges kínálatból válogathatunk.

Kedvünket pedig a menetrendszerűen érkező monszuneső sem szegheti, hiszen a belvárost föld alatti folyosók és átjárók kötik össze, ahol ráadásul további üzletek sorakoznak egymás mellett. A városi közlekedés pedig a XXI. századhoz méltó.

Sentosa szigete a kontinentális Ázsia legdélebbi pontjának számít, a helyieknek pedig olyasmi lehet, mint nekünk, budapestieknek a Margit-sziget. A strandolás és kikapcsolódás mellett számos látnivaló van itt. Ilyen a régi brit erőd, a hatalmas "haloroszlánt" formázó kilátó, a tengeri élővilágot bemutató akvárium, valamint a "halsimogató" és persze a delfinshow.

Időjárás: télen az esős évszak miatt szinte mindennap esik az eső, reggel és este szinte biztosan, nyáron rekkenő hőség és magas páratartalom vár az utazóra. Érdemes a tavaszi és őszi hónapokat választani.

Magyar állampolgárok 90 napra vízummentesen, megfelelő anyagi fedezet, vissza-, illetve továbbutazásra érvényes repülőjegy bemutatásával utazhatnak be Szingapúrba. Védőoltás nem szükséges.

Szingapúrnak nagyon jó a tömegközlekedése. A busz- és metróhálózat az egész szigetre kiterjed, és viszonylag olcsó, így a főbb nevezetességek könnyen megközelíthetőek. Taxizáskor közel budapesti árakkal számolhatunk.

A szállodai árak a térségben megszokottakhoz képest magasak. Itt a hátizsákosoknak is egy éjszakáért 2-3 ezer forintot kell kifizetniük. A középkategóriás szállodákban egy kétágyas szoba 10-12 ezer forintba kerül.

Bankkártyánkat szinte mindenhol használhatjuk, adott esetben külön kedvezménnyel. A repülőtéren elutazáskor az itt vásárolt termékek áfája visszaigényelhető!

A rágógumi tilos. A szemetelést büntetik. Egy cigarettacsikk, vagy rágógumi eldobásáért 1000 szingapúri dollár bírságot kell fizetni. A metróba pedig semmilyen nyitott üdítős palackot, sem kellemetlen szagú gyümölcsöt nem szabad levinni.

A Történelmi Múzeumba 3, a Szépművészeti Múzeumba pedig 4 szingapúri dollárért juthatunk be. Mindenképpen érdemes felkeresni az Esplanade színházat, ahová a belépés ingyenes, a tárlatvezetésért azonban fizetnünk kell (kb. 8-10 szingapúri dollárt). Az egynapos belépő Sentosa szigetére 8 szingapúri dollárba kerül.

További információk: Szingapúr.Lap.Hu Visit Singapore (http://www.visitsingapore.com)

Top cikkek