Optimák a gótikus dóm aljában

Ha az ember a szállodai lépcsőfordulóban múzeumot talál, meglepődik. Különösen, ha a múzeumban foglalkozásának hajdani alapeszközei köszönnek rá: írógépek.

Tudom, létezik a titkos szekta, amely a mai napig írógépen kopácsolja leveleit. Olyanok ők, mint az egykori szerzetesek, akik a nyomdászat felfedezése után is pergamenre körmölték a szent szövegeket. Az én szívem is megdobbant, amikor az erfurti Grand Hotel Mercure am Dom (Theaterplatz 2.) széles lépcsőfordulójában mindenféle régi írómasinára bukkantam. Csinos kis múzeumot állítottak össze, az első gépeket még az Olympia márkanevet viselték, majd az NDK-ás időben lettek irodai mechanikus és elektromos Optimává. A táskagép az Erika volt. Látható egy kínai írásjeleket kopogtató szerkezet és visszafelé járó arab gép is. A gyár 1994-ben már elektronikus szövegszerkesztő írógépeket gyártva múlt el.

Ahol korábban zakatoló gépeket állítottak elő, most szálloda van. Jó hely. Szemben a modern operaház, mellette barokk erődítmény, s közvetlen közelében a dóm. Ami voltaképpen két fantasztikus gótikus székesegyház példátlan módon egymáshoz szorulva. A tulajdonképpeni dóm, a másik a Szent Severus-templom. A gótikus templomoknak meglehetős elődjeik voltak, mert ezen a helyen már a VIII. században, (jóval a magyar honfoglalás előtt) templomot építettek. A Mária-katedrális mellé építették a XIII. században az Ágoston-rendi szerzetesek a maguk gótikus templomát. Gótikában, sőt román kori emlékekben nem szűkölködik Erfurt. Valamikor a XVI. században, már a reformáció után a város kéttucatnál is több templomát felosztották maguk között a katolikusok és a protestánsok. Így lehetséges, hogy a Prédikátorok egykori dominikánus temploma, ahol egykor Eckhart mester a neves német misztikus is működött, ugyanúgy az evangélikusoké lett, mint az Ágoston-rendi kolostor. Ez ugye természetes, hiszen itt élt Martin Luther novíciusként, majd szerzetes-papként. A későbbi reformátor teológiát tanult az erfurti egyetemen, ahol le is doktorált a szent tudományokból. Lutherhez számos emlék fűződik Erfurtban és a közeli városokban. (Wartburg várában fordította a Bibliát németre.) A kolostor a protestánsoké lett. Megtekinthető benne Luther egykori cellája, kiállították az ágostonosok által viselt csuhát is, de mégsem csupán múzeum. A német újraegyesülés után a kolostorba költözött egy protestáns női rend hét tagja. Az evangélikus egyház pedig a hatvanezer kötetes történelmi könyvtár mellett konferenciaközpontot létesített a középkori épületben. Sőt meg is lehet szállni itt az 51 vendégszoba valamelyikében. (További részletek, kapcsolatok: www.augustinerkloster.de)

Erfurt persze nem csupa írógép és templom. Érdemes sétálni a régi favázas házakban a belvárosban, a Gera folyó hídjain. Kiválóak a vendéglői is. Sőt aki megkedveli a helyi konyhát, beiratkozhat egy "eredeti türingiai gombócfőző szemináriumra". Egyáltalában érdemes felkeresni Németországnak ezt a táját. Láthatjuk, mi minden változott húsz év alatt, s mennyi érték, érdekesség őrződött meg. És ahhoz képest nincs is messze.

Erfurt jó kiindulópont a térség középkori emlékeinek megtekintéséhez. Túrákat szerveznek Johann Sebastian Bach, illetve Martin Luther emlékhelyeire, s szervezett kirándulás vezet a helyi konyha titkaihoz is. Az idén kiváló rendezvénynek ígérkezik a nagy karácsonyi vásár. Részletesen tájékoztat a www.erfurt-tourismus.de honlapon angolul is.

Esős időben is működik a vándor vurstli
Esős időben is működik a vándor vurstli
Top cikkek