Hajdúszoboszló, a reumások Mekkája

Ha azt mondom, "wellness", a Dunától keletre szinte mindenkinek Hajdúszoboszló jut az eszébe. Ahol mindez megtalálható, talán Magyarországon a legkoncentráltabb formában. A szoboszlói jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz többféle betegségre gyógyír: sikeresen alkalmazzák ízületi elváltozások, gerincproblémák, ideggyulladás, érszűkület, sőt meddőség kezelésére is. A víz gyógyító hatását már a múlt század húszas éveiben felfedezték, azóta fokozatosan építették ki Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumát, a "Reumások Mekkáját".

A víz nemcsak fürdőzésre, hanem ivásra is kiválóan alkalmas: a feltalálójáról Pávai-ásványvíznek nevezett alacsony sótartalmú, hidrogénkarbonátos, szén-dioxiddal dúsított ásványvíz fogyasztása savtúltengés, hurutos és fekélybetegségek esetén hasznos.

A hajdúszoboszlói központi gyógyfürdő egész évben, folyamatosan üzemel: reggel 7-től este 7-ig hét különféle medence s vagy negyvenféle kezelés várja a gyógyulni vágyókat. Többek között súlyfürdő, gyógytorna, elektro- és fényterápiák sokasága. Kiegészítésül akár fogászati kezelést is kaphat a kedves vendég, ha éppen erre van szüksége.

A gyógyfürdő közelében épült szállodasor bármely nyugat-európai szállodasorral felvehetné a versenyt. Két-, három-, négycsillagos hotelek kínálják szolgáltatásaikat, szinte mindegyiknek van saját belső és külső medencéje, jakuzzija, szaunája, masszázsközpontja. Olyan is van, amelynek közvetlen összeköttetése van a központi gyógyfürdővel, ki se kell lépni az utcára. A szállodák között érezhetően nagy a verseny, kedvezményes "csomagok" garmadáját kínálják különféle fórumokon. Szállodánk értékesítési igazgatója például maga jött ki elénk az állomásra, és este, egy üveg bor mellett felvázolta, milyen előnyei lennének, ha (bizonyos összeg befizetése után) csatlakoznánk a szálloda baráti köréhez. Például: kedvezményesen üdülhetnénk, amíg "le nem laktuk" a befizetett összeget. Azt is elmondta, hogy ebben a szakmában csak az marad talpon, aki újabb és újabb szolgáltatásokat nyújt. Magyarországon mára hatalmasra növekedett a gyógyfürdőkínálat. A nyugati vendégek (már csak földrajzi okokból is) a Dunántúlt és Budapestet részesítik előnyben, de az ország keleti részében egyre több a Romániából, Ukrajnából érkező turista. Jellemző, hogy az éttermekben ma már több a román, orosz nyelvű étlap, mint a német. Vannak azért régi, hűséges, visszatérő vendégek is. Ottlétünkkor érkezett egy negyvenfős hamburgi csoport, kétévente ugyanebben a szállodában töltenek három hetet, szinte már családtagoknak számítanak. "A Keleti-tenger nagyon hideg, itt viszont mindig fantasztikus a víz"- mondja egyikük, miközben vidáman úszkál a 28 fokos külső medencében. "És nagyon jó a koszt" - teszi hozzá később, a télikertben, a banánfa melletti pihenőágyon. Ami igaz, az igaz, a reggeli fantasztikus: pezsgőtől kezdve minden van, ami szem-szájnak ingere. Egy külön asztalkán mangalicasertésből készült sonka, kolbász: az alacsonyabb koleszterintartalom miatt gyógyvendégeknek különösen ajánlott. A város többi éttermében is nagy a választék, s ami még fontosabb, a budapesti árakhoz képest szinte fél áron! Ugyanez vonatkozik a taxikra is. Nem hinnénk el, ha nem velünk történt volna meg: az egyik taxis ingyen (!) vitt el bennünket az állomásra, mert úgyis éppen ment ki valakiért.

Hajdúszoboszló másik nagy előnye a kiváló vonat-összeköttetés. Budapestről óránként megy intercity-járat a Nyugati pályaudvarról, s két és fél órás kényelmes olvasgatás-szundítás után közvetlenül Szoboszlóra érkezünk. Az autópálya is segítség: az M3-as mindössze tíz kilométerre van a várostól, sőt, külföldieknek a repülő is megoldás lehet, a debreceni repülőtér húsz percre van a várostól.

S végül a gyerekeknek is valódi paradicsom Hajdúszoboszló, igaz, elsősorban nyáron. A 30 hektáros parkban elterülő strand májustól szeptember végéig tart nyitva, tizenhárom medencével. A legnagyobb attrakció a "mediterrán tengerpart", amely Közép-Európa legnagyobb épített strandmedencéje, s ahol kalózhajó, világítótorony és pálmasor is van. A strand területén található az Aquapark, ahol kilencféle csúszda, vízi vár és "sodró folyó" várja a kalandvágyó gyerekeket.

Nagyiknak és unokáknak is van tehát program bőven.

Békés fürdőzés Szoboszlón
Békés fürdőzés Szoboszlón
Top cikkek