Goa, az európaiak Indiája

A kedélyesen hullámzó tengerben monokinis európai lányok és színes száriba burkolózott indiai nők fürdenek. A parton szent tehenek bóklásznak a napozó családok között. Fürdőlepedőt, friss gyümölcsöt, hideg italokat, olcsó ékszereket kínálgató árusok járják a partot, a pálmafák alá bújtatott éttermekből frissen sülő hal illata száll. Vége a monszunnak, Goa legendás tengeri strandjain márciusig tart a főszezon.

Ha a magyar télből el akarunk menekülni pár hétre egy kellemes és gazdaságos tengerparti nyaralásra, a lehetséges úti célok listájára mindenképpen vegyük fel Goát! India legkisebb, mindössze 3700 négyzetkilométer alapterületű állama a remek strandok mellett még sok érdekes látnivalót és programot kínál, megfizethető áron. Nyaralhatunk persze méregdrágán is, négycsillagos szállodákban és ötcsillagos üdülőrezervátumokban, de olcsóbban is közelebb kerülhetünk Indiához. Ha az egyszerű életforma barátai vagyunk, a part mentén öszszebarkácsolt kunyhókban pár dollárért találunk szállást, és hasonló összegért kóstolgathatjuk az indiai konyha ízletesnél ízletesebb fogásait. Hajnalban tengeri horgászatra, napközben delfinlesre utazhatunk a halászok öreg facsónakjain. Ha meguntuk a napfürdőzést, egy pálmalevéllel fedett parti bár menedékéből szemlélhetjük hideg sörünk vagy forró teánk mellől a hullámok és a fények játékát. Alkonyatkor feléled a part, fáklyák és mécsesek gyulladnak, az étteremként működő fészerekben hajnalig szól a zene.

Goának 130 kilométernyi tengerpartja van, amely több, jól elkülönülő szakaszra oszlik. A fővárostól, Panjimtól északra fekvő strandok a leglátogatottabbak és a legzsúfoltabbak, egyúttal a legjobban kiépítettek. Aki európaibb környezetre, több szolgáltatásra és kevesebb romantikára vágyik, bátran keresse fel ezeket. Ám a titkos tipp az állam déli határához közel található Palolem Beach, ami őriz még valamit a hetvenes évek hippiromantikájából, ami népszerűvé tette Goát.

Palolemen lakhatunk a parton, pár méterre a hullámoktól, vagy az öblöt keretező sziklák tetején felépített magányos kunyhókban, messzebb kicsivel a tengerhez, de közelebb a teliholdhoz. Ha meguntuk a strandolást, a helyi busszal vagy taxival elutazhatunk a Mandovi folyó melletti magaslatokra épült Old Goába, ahol megtekinthetjük a portugál gyarmatosítók által a XV. és XVI. században épített katolikus templomokat. A Sé-katedrális és a Bom Jesus-bazilika ma már világörökségi védelem alatt álló, gondosan karbantartott műemlékek, és egyúttal nagyon is élő és mozgalmas vallási központok, hiszen a goai lakosok egy része keresztény. Ezért Goában a karácsony is nagyon szép: Panjim portugál stílusú óvárosát és modern villanegyedét nagy műgonddal megalkotott betlehemek, fényfüzérek és diszkréten derengő betlehemi csillagot formázó lampionok díszítik, és a szubtrópusi fényben fürdő bevásárlóutcákon sétálva arról is meggyőződhetünk, hogy a nyári Mikulás igenis létezik.

Panjim portugál óvárosa
Panjim portugál óvárosa

Indiába vízum szükséges, amit egyszerűen kiválthatunk az ország budapesti nagykövetségén. Az ajánlott védőoltások - hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, esetleg kolera és veszettség - a Gyáli úti Nemzetközi Oltóközpontban szerezhetők be. Ha nem közvetlen charterjárattal utazunk Goába, a legjobb Mumbaiba repülni, ahonnan belföldi légi járattal, vonattal vagy busszal érjük el célunkat. Az októbertől áprilisig tartó száraz évszakban kevés csapadékra és sok napsütésre számíthatunk, a hőmérséklet napközben eléri a 28-33 fokot, a tenger 24-26 fokos. Goa az európai ember Indiája, kevesebb egzotikummal és több szolgáltatással, mint az a kontinensnyi ország legtöbb területén megszokott. Az utazó ezért mindent megtalál, amire szüksége lehet, a bankautomatától az interneten és a fogorvoson át a szupermarketig.

Panjim portugál óvárosa
Panjim portugál óvárosa
Top cikkek