Póthollók a Towerben, válságos időkre

A brit gazdaságot is elborító pénzügyi válság hatására - biztos, ami biztos - négy pótholló áll készenléti szolgálatba a londoni Towerben. A véres múltú épületegyüttest, ahol a brit koronát is őrzik, a XI. század óta vigyázzák a hollók, s a legenda úgy tartja: a nap bármely szakában legalább hat madárnak kell őrszolgálatot teljesítenie, ellenkező esetben a monarchia - és a Tower - napjai megszámláltatnak.

Több mint három évszázada királyi charta is rendelkezik arról, hogy a londoni Towerben állandó számú holló álljon mindig a vártán. Ezt még II. Károly rendelte el, miután a cromwelli köztársaság 11 éves közjátéka után, 1660-as trónra lépésével helyreállította a Stuart-házat és a monarchiát. Az uralkodó annak idején először el akarta pusztítani a fekete őröket, de amikor felhívták a figyelmét a baljós legendára, meggondolta magát, olyannyira, hogy különrendeletet alkotott a hatfős létszámminimumról. Ez a létszám jelenleg is megvan, de eddig csupán egyetlen tartalék holló volt a Temze északi partján emelkedő ősi erődben.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - hétfői értesülése szerint a Tower emberi őrei a Nagy-Britanniában is teljes erővel dúló pénzügyi válság közepette úgy döntöttek, hogy semmit nem bíznak a véletlenre, és négy új hollóval egészítik ki a szárnyas őrállományt.

Az első két, hat hónapos újonc, Gundolf és Hugine már meg is érkezett állomáshelyére, és éppen most jár le négyhetes karanténjuk. Két további madár a jövő héten érkezik.

Derrick Hoyle, a Tower hollómestere azt mondta a brit lapnak: hisz abban az átokban, hogy ha a hollólétszám hat alá csökken, a Tower falai leomlanak, és a nemzetre is súlyos idők jönnek. - Most már viszont egyértelműen nagyobb biztonságban érezzük magunkat - tette hozzá, a négy pótholló érkeztére utalva. (MTI)

A Tower biztonságának egyik őre
A Tower biztonságának egyik őre
Top cikkek