Vissza a Balatonhoz, most olcsóbb!

A kedvezményvadászoknak május után novemberre ismét a Balatont ajánlhatjuk: a tó körül tucatnyinál több szálloda vesz részt a Vizek Éve program keretében a 3=4 akcióban. Most persze nem a tó a fő vonzerő, hanem a régió gyógyvizei és wellness-szolgáltatásai. Olyan négycsillagos hotelek, mint Almádiban a Ramada, Hévízen a Fit és az Aqua vagy Zalakaroson a MenDan Thermal 30-45 ezer forintért kínálják a négyéjszakás, többnyire félpanziós tartózkodást.

A szórás azért nagyobb, mert például az Aqua 45 ezres árában all inclusive ellátás is van, míg a MenDanban napi 700 forintot kérnek a parkolásért.

A háromcsillagos hotelekben, amelyekben nincs, vagy csak minimális a wellness-szolgáltatás - így például Keszthelyen a Helikonban, Siófokon a Hotel Ezüstpartban vagy Zalakaroson az AquaTherm szállóban - szerényebb szállásdíj ellenében akár öt éjszakát is eltölthetünk (4=5). Ha nem gyógy- és wellnesskezelésekkel töltenénk az őszi szabadságidőt, akkor sorra látogathatjuk a környék nevezetességeit, amelyeket nyaraláskor kihagytunk. Ilyen lehet a Salföld melletti természetvédelmi major, ahol jellegzetes magyarországi állatokkal - puli és pumi kutyákkal, racka juhokkal, szürke marhákkal, bivalyokkal, lovakkal - lehet barátkozni. Másokat a magyar barokk építészetet reprezentáló tihanyi templom vagy Balatonudvari régi temetőjének szív alakú sírkövei érdekelhetnek, vagy esetleg a várak, amelyek Szigligeten, Nagyvázsonyban és Reziben állnak. Jó mulatság csónakkal bejárni a tapolcai barlangot, persze nemcsak azért, amiért itt novemberben is 20 fokos a levegő, hanem mert a vizet pásztázó reflektorok fényében megláthatjuk a tó egyetlen halfaját, a fürge csellét.

Aki eljut Keszthelyre, bizonyára nem hagyja ki a Festetics-kastélyt, ahol hintómúzeumot, vadászati- és modellvasút-kiállítást láthat. Szánhat némi időt a Balaton Múzeumra is, ha másért nem, a panoptikum kedvéért, és vethet egy futó pillantást a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondozásában lévő Csigaparlamentre, a Steindl Imre tervezte budapesti Parlament makettjére, amit 4,5 millió csiga felhasználásával tizennégy éven át épített fel Miskei Ilonka néni.

Top cikkek