Életet menthet az oltás

Azoknak, akik egzotikus utazásra indulnak, nem csak a repülőjegyre, szállásfoglalásra és utazási biztosításra kell gondolniuk indulás előtt. Ha valaki például Afrikába készül, akkor számtalan oltásra is szüksége lesz: az Európában megszokottól eltérő higiéniás körülmények miatt hepatitis A, hastífusz és kolera is előfordulhat, számos országba pedig csak akkor engedik be az utazókat, ha rendelkeznek sárgaláz elleni oltással.

A legtöbb kedvelt trópusi turistaparadicsomban a szúnyogok által terjesztett malária is veszélyt jelent. A betegség Afrikában, Dél-Ázsiában és Dél-Amerikában is gyakori. Érdemes ezért legalább hat héttel az utazás előtt a legközelebbi oltóközpontba látogatni, ahol a szükséges oltások beadatása mellett felírathatjuk a megfelelő maláriaellenes készítményt is.

Az utazás előtti oltások felvehetők többek közt a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ oltóközpontjában Budapesten, a Gyáli út 2-6.-ban, ahol személyes konzultáció után kaphatja meg mindenki a szükséges megfelelő védőoltásokat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei intézményei is tartanak fenn oltóközpontokat országszerte. www.oek.hu

Top cikkek