Vendégszeretetéről (is) híres Bereg

A Felső-Tiszáról legtöbbet akkor szólnak a híradások, amikor árad; falvakat, otthonokat mos el - vagy "csak" a strandszezont. Mint az idén nyáron, amikor egy hétvégén az egész vendégsereget ki kellett telepíteni a gergelyiugornyai és a jándi strandról. El is rendezte a partot. Aztán a következő három hétre el is rendezte a partot, épphogy a nyár végére "magához tért".

Bereg kapuja, "fővárosa" Vásárosnamény. Nyíregyházáról a 41-esen vezet ide az út, két oldalát fasor szegélyezi. A fák koronája szinte végig védelmezőn borul össze a fejünk fölött. Itt még a legnagyobb hőségben is kellemes a levegő. Nyáron kapcsoljuk ki nyugodtan a klímát, húzzuk le az ablakot, és lélegezzünk mélyeket! Alig ötven kilométer a távolság, mégis, mire Naményba ér az ember, mintha kicserélték volna.

Vásárosnamény három folyó: a Tisza, a Szamos és a Kraszna találkozásánál fekszik. Itt festi szőkére a Tiszát a Szamos - a Naményhoz tartozó gergelyiugornyai partról szépen látszik, ahogy a két folyó találkozása után a víz túlparti felén a löszös talajról érkező Szamos hogyan kezdi "szőkíteni" a Tiszát.

Nyáron, ahogy a hídra érünk, a kocsi ablakából érdemes kukucskálni, látni-e a lapályt. Itt a legszebb a homokos föveny - olyan, mint egy kis tengerpart. A Bereg azonban ősszel is tartogat szépségeket és sok-sok szeretetet. Az egész megyében itt fogadják a legnagyobb szívvel a vendéget. Akármilyen hihetetlen, még évek múltán is emlékeznek rá - érdemes kipróbálni.

Vásárosnaménytól 10 kilométerre találjuk Tákost. Az alig több mint négyszáz lelkes település már az őskorban lakott volt. Ezt bizonyítja, hogy 1950-ben a műút építésekor egy bronzkori öntőműhely, bronztöredék anyag és öntőformák kerültek elő.

Református temploma - a "mezítlábas Notre-Dame" - a környék talán legszebb műemléke. A népi barokk stílusú, paticsfalú, zsindellyel fedett templomot 1766-ban építették. Alig nagyobb egy régi parasztháznál, földje döngölt agyag. A ránk maradt hasonló falusi templomok közül páratlan faragott és festett berendezésével, festett kazettás mennyezetével emelkedik ki. Egy tákosi, a református elemi iskola mellett 1924-től továbbképző iskolát vezető Fazekas Gyuláné tanítónőnek köszönhető, hogy a híres beregi keresztszemes ismertté vált: összegyűjtötte és népszerűsítette a legszebb motívumokat.

A közeli Csarodán a XIII. században, késő román stílusban épült református templomot érdemes megnézni, amelyet XIV. századi freskók díszítenek. Híres a mellette tölgyfából ácsolt, hatszögletes harangláb, mely a XVIII. századból való. A Csaronda- (Csarnavoda, magyarul: fekete víz) patak partján épült községet a XIII. század óta lakják, nevét a patakról kapta.

Aki a 2001-es árvíz előtt járt erre, rá sem fog ismerni a két településre: a 2001-es ár után szinte teljesen elpusztult Tákost és Csarodát újjáépítették, de a tervezőknek köszönhetően az új házak tökéletesen illeszkednek a környezetbe.

Csaroda környéke a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet szíve. Madárvilága igen gazdag: megfigyelhetünk itt kerecsensólymot, kabát, darázsölyvet, vörösgémet, lappantyút, harist.

Vásárosnaményban érdemes megnézni a Beregi Múzeumot, ahol közel ötszáz darabos vasöntvény- és öntöttvaskályha-gyűjteményt őriznek; legértékesebb a négyezer darabból álló, híres beregi textilkollekció, a több mint 600 darabból álló kerámia- és a 750 darabos hímestojás-gyűjtemény.

Ne hagyjuk otthon a biciklit: nagyon szép túrákat lehet tenni a töltések koronáján.

Fő a híres tarpai szilvalekvár
Fő a híres tarpai szilvalekvár
Top cikkek