Isztambul sosem alszik

Isztambul nemcsak Törökország kulturális és gazdasági központja, hanem az ország legnagyobb városa is. Különösen izgalmas a metropolisz éjszakai élete. A bulira vágyók útja mindig Beyoglu irányába visz, amely Isztambul trendi és modern városrésze.

Beyoglut genovai kereskedelmi kolóniaként alapították a XIII. században. Az itt található Galata-torony a XIV. században épített várfal utolsó maradványa. A városrész legmagasabb pontján, a Taksim téren található a híres sétáló- és bevásárlóutca, az "Istiklal Caddesi" nemzetközi márkákat árusító bevásárlóközpontokkal és üzletekkel. A város diszkóklubjaiban gyakran a reggeli órákig zajlik az élet. Beyoglu negyedben több mint 600 lokál gondoskodik arról, hogy a városrész ne térjen nyugovóra. Itt található Európa egyik legnagyobb szabadtéri klubja a "Disco Laila". Aki túljut az ajtónállókon, egy hamisítatlan szórakoztató birodalomba csöppen. Különösen hétvégeken torlódnak össze hatalmas tömegek az "Istiklal Caddesi" sétálóutcán és hódolnak a vásárlás szenvedélyének. Hajnali ötig komoly tolakodás uralkodik a sétálóutcán, mivel a kis üzletek folyamatosan nyitva tartanak.

Ne feledkezzünk meg Kadiköyről sem. A Fenerbache Isztambul Sportklubnak is otthont adó negyed szűk utcácskáiról és templomairól híres. Az ősi görög és örmény templomok közötti gyalogos zónában bolhapiac van, ahol kedélyes sörözőkben üldögélve a város egyetemista publikumával mulathatunk. A Kadiköy zegzugos utcáival bevásárló túrára is jó helyszín. (T. I. M.)

Top cikkek