A zsinagógák közötti pesti tér

A régi pesti zsidó negyedet három zsinagóga - a Dohány, a Kazinczy és a Rumbach utcai - fogja közre. A három vallási irányzatot képviselő zsidó templom körül épültek ki a XIX-XX. században a pesti zsidóság közösségi, kulturális és igazgatási központjai. Ugyanezt a területet 1944-ben a fasiszták gettónak jelölték ki, fallal vették körül, és mintegy 70 ezer, javaitól és jogaitól megfosztott zsidót kényszerítettek oda.

Ma itt látható a pesti gettó emlékműve, szomszédságában a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A múzeum első termében a római korból származó sírkövek állnak mint a legrégebbi magyarországi emlékek, amelyek zsidó jelenlétre utalnak - magyarázza Barnai Ildikó, az Aviv Travel idegenvezetője budapesti nyugdíjasok egy csoportjának.

A főként külföldi turisták által látogatott városnegyed csak egyike a felkeresésre érdemes zsidó emlékhelyeknek. Bányai Viktória, az MTA Judaisztikai Kutatóközpontjának munkatársa azokra hívja fel figyelmünket, amelyek a főváros külső kerületeiben keletkeztek akkor, amikor e kerületek még önálló városok, községek voltak. Ilyen a klasszicista stílusban épült óbudai zsinagóga, amely most tévéstúdiónak ad otthont, Kőbányán a Cserkesz utcai zsinagóga, amely ma keresztény templomként működik, és az újpesti Berzeviczy utcai zsinagóga. Az egykori pestszentlőrinci zsidó templomot példaértékűen, a homlokzat és a belső díszítőmotívumok megőrzésével újították fel és állították az önkormányzati okmányiroda szolgálatába.

A fővárost körülölelő települési gyűrű több községében, így Üllőn, Maglódon, Kistarcsán, Pécelen és Gödön is rábukkanhatunk az egykori zsidó népesség nyomaira, főképp temetőkre, átalakított zsinagógaépületekre - tudjuk meg informátorunktól, aki hozzáteszi, hogy néhány éve szépen felújították a tinnyei temetőt, és műemléki védelem alatt áll Pilisvörösvár zsidó temetője is. Vác zsidó közössége a közelmúltban felújította régi templomát, imatermet és tanházat alakított ki. Szentendrén az egykori imaházban múzeum működik, és a városban több zsidó művésznek - Kovács Margitnak, Czóbel Bélának és az Ámos Imre-Anna Margit házaspárnak - van múzeuma.

Zsidó látnivalók Budapesten

A "Zsinagóga-háromszög" (a volt gettó területe)

Dohány utcai nagyzsinagóga (mártírtemető és Raoul Wallenberg emlékpark, Hősök temploma, Zsidó Múzeum)

Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

Ortodox nagyzsinagóga (Kazinczy u.)

Középkori zsinagóga  (I., Táncsics Mihály u. 26.) - múzeum

Óbudai zsinagóga (III., Lajos u. 163.) - ma tévéstúdió

Holokauszt Emlékközpont (Páva utca)

A Dohány utcai főtemplom homlokzata
A Dohány utcai főtemplom homlokzata
Top cikkek