Változik a vízi világ a Tisza-tón

A Tisza-tó különleges vízterület. Mesterséges kialakításából következően és egyben azt meghazudtolva hazánk legváltozatosabb felszínű nagytava. A tó 127 négyzetkilométeres területének mintegy kétharmada a Hortobágyi Nemzeti Park része, s Tisza-tavi Madárrezervátum a neve. Itt a száznál több fészkelő faj mellett vonulás közben több százezer madár pihen meg. A Tisza-tó és Hortobágy vízfelületei Európa egyik legnagyobb madárvonulási központja.

2008. október 25-26-án Poroszlón az I. Tisza-tavi Madarász Fesztivál megrendezésével ezt a vízi világot és madárzsivajt szeretnék bemutatni a szervezők minden érdeklődőnek. Ezen a hétvégén nem csak a profi ornitológusok számára nyílik ki itt a tér. A madarakkal még csak éppen ismerkedő vagy egyszerűen csak a szép őszi hangulatot kereső vendégek is különleges élményekhez juthatnak. A felfedezést hazánk legjobb madarászai, természetfotósai és - kipróbálható technikai segítségként - a legjobb távcsőmárkák biztosítják.

A hétvége programjaiból mindenki kiválaszthatja a legszimpatikusabbakat, de szinte biztos, hogy a legtöbben vasárnap este mégis úgy fogják érezni, hogy "de jó lett volna egy fenékkel két lovat megülni".

A Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Irodájában, Szabó Lajos projekt menedzsertől (30) 399-5735, szabol@itthon.hu vagy a www.tiszatoinfo.hu honlapon kaphatunk további tájékoztatást. (M. T. Z.)


Ízelítő a programkínálatból

Csónakos és szárazföldi kombinált madarászverseny 2-4 fős csapatok részére

Természetfotós verseny

Vezetett madármegfigyelő túrák családoknak és gyerekeknek a Tisza-tavi vízi sétányon és csónakkal

Alkonyatkor a behúzás megtekintése terepmadarász magyarázatával

Daruvonulás-túra Tiszacsege határában

Távcsövek, fényképezőgépek kiállítása, bemutatója, vására

Vetítések és előadások hazánk legjobb természetfotósaitól és terepmadarászaitól

Folyamatos csónakos és szárazföldi túrák

Top cikkek