Gesztenyeünnep Velemben

Ilyentájt hetekig tartó népvándorlás kerekedik a szubalpin klímájáról híres kistérségben, főleg Velemben. Ki-ki megkóstolná a helyben parázson vagy nyílt lángon sütött csemegét, melynek még az illata is nyálcsorgató.

Nem véletlen, hogy egykor még a bécsi udvarba is szállították a süteménybe vagy kacsába valót.

A népünnepélyt jelzi, hogy a kistelepülésen minden háznál hetekkel-hónapokkal előbb készülnek arra, hogy vendég láttán frissen ropogósra süssék a válogatott, jól megvágott szemeket, és süteményeket készítsenek. A méhészek például üvegbe zárva árulják a természetből szorgos rovarok által összehordott kincsüket. Van, aki gesztenyemézes pálinkával is traktálja a vendéget. Ki is tesznek a gazdák mindent a ház elé a kisszékre egy dunsztosüveg kíséretében, hogy abba tegyék az elcsábult vevők a pénzt. Ha hiszik, ha nem, működik a becsületkassza.

Tapasztalat az is, hogy a gesztenyeünnep ma már túlnőtt a kistérségen. Ezt bizonyítja, hogy nemrég a tíz "műfajban" meghirdetett - pudingtól a krémesig - gesztenyés sütemények versenyét egy körmendi háziasszony nyerte meg hagyományos habos, gesztenyés finomságával. Persze olyan is volt, aki gesztenyés vadpörköltet főzött bográcsban. Arról azonban nem szól a fáma, hogy tunkoltak-e az inkább hagyományos receptet kedvelők.

A 340 lelkes település a Kőszegi-hegység talán legismertebb helysége. A falucska felett magasodik a messziről látható Szent Vid-hegy, s rajta a piros sapkás, gótikus kápolna. Igen jó fekvése miatt ott már a késő bronzkorban laktak emberek, sáncokkal, kapukkal védve magukat. Az őskori városka pedig ellátta fegyverrel és más eszközökkel a környéket és a nagyobb térséget is. A XIII. században a település a Németújvári grófok birtoka volt, míg a későbbi földesurak a Batthyányak voltak. A külön álló hegy viszont ma is híres búcsújáróhely, ahová szép út vezet az erdők és a források mentén.

Info

Önkormányzati Hivatal,
9726 Velem, Rákóczi u. 73.
Telefon: 36 (94) 563-380
e-mail: korjvelem@t-online.hu
internet: www.velem.hu.

Vas Megyei Ifjúsági és
Művelődési Központ,
9700 Szombathely, Ady tér 5.
Telefon: 36 (94) 312-535
e-mail: parais.istvan@mail.vmmik.hu
internet: www.vmmik.hu.

Velemi forgatag
Velemi forgatag
Top cikkek