Linz: barokk város kortárs művészettel

Elmúltak az idők, amikor az autós elszáguldott a linzi kijárat mellett, sietve úti célja, a salzkammerguti tavak vagy esetleg Németország felé.

Manapság már megáll Linzben az utazó, sőt, azt is tudja, hogy érdemes néhány napot eltölteni ebben a csinos kis barokk városkában. Nem is olyan kicsiny: 190 ezer lakosával Ausztria harmadik legnagyobb városa, Felső-Ausztria tartomány székhelye. De már nem csak az "acél városa" - mely elnevezést az itt honos legnagyobb osztrák vaskohászati gyárnak, a Voest Alpine-nek köszönhette. Tudatos építésnek köszönhetően mára a kultúra is honos itt - különösen most, hogy Linz 2009-ben hivatalosan Európa kulturális fővárosa lesz.

Ausztria igazi nagy kulturális centrumai már régen megtalálták a helyüket. Salzburgnak, Graznak, de még az olyan kicsi és távoli városkának, mint Bregenz is évtizedek óta megvan a maga fesztiválja, hogy Bécsről ne is beszéljünk. De hát Linz is méltán büszke Anton Brucknerre. Bár a háború után évtizedekig eltartott, 1976-ra mégiscsak megépült a Brucknerhaus. Mint annyi egyéb vonatkozásban, e téren is a múlttal kellett megküzdeni: Linz a Führer kedvenc városa volt, gyermekkorának színhelye, s egy gigantomán Bruckner-csarnok megépítésének tervrajza ott volt Speer hagyatékában. A város vezetői hamar rájöttek, hogy az igazi hiány az ausztriai kulturális életben a kortárs művészet. A Duna-parti épület, amely a kelta eredetű Lentos nevet kapta, nem csak építészetileg vált a város díszére: Bécs után itt rendezik a legjelentősebb kortárs kiállításokat. A zenét illetően pedig a legeslegidőszerűbb kortárs muzsika itt hallható. Mindez pedig mintha szöges ellentétben állna magával a városkával. A gyönyörű barokk tér minden egyes háza előtt hosszú időt lehet eltölteni, a Duna-part romantikus sétákra hív, a keskeny középkori utcák macskakövein nemcsak gyalogosan, hanem a kis városi villamossal is végig lehet menni. A főtéren kávéházak csábítják a látogatót, hogy kipróbálja a linzertortát, amely nem egészen olyan, mint ahogy mi megszoktuk: torta formájúra sütik, így is vágják fel. November 24-től Linz romantikus betlehemi várossá változik. Több száz jászol látható, nemcsak a templomokban, kirakatokban, hanem szinte minden nagyobb téren. A leglátványosabb a botanikus kertben található virágjászol, a Landstraßén kiállított "betlehemi csillag", az Urfahr negyedben (a főutcán és a mellékutcákban) található "papírjászolok". A jászolok megtekintésére külön másfél órás sétákat szerveznek, szakavatott idegenvezetéssel.

A gyertyaöntés a másik Linzben honos attrakció: a linzi gyertyaöntő műhely a Főtér 19. szám alatti Hotel Wolfinger árkádjai alatt működik. Itt a folyékony méhviaszból minden érdeklődő saját maga készítheti el - és viheti magával - személyre szabott gyertyáját. A csekély díj jótékonysági célokat szolgál.

Linz 190 kilométerre van Bécstől, remek vonatok indulnak szinte óránként a Westbahnhofról, a retúrjegy 58 euró. A városban nincs szükség kocsira, a vidám színű villamosokon minden érdekes helyre el lehet jutni. A költségeket alaposan csökkenti a Linz City kártya, amelynek több változata (8, 9, 10, illetve 20 euróért) különböző kedvezményeket nyújt, engedményt a közlekedés és a múzeumi belépők árából. (www.linz.at/tourismus)

Linz főtere
Linz főtere
Top cikkek