Liverpool, a "pop fővárosa"

Több mint negyven évvel szülővárosukban tartott utolsó fellépésük után is egész jól megél Liverpool a Beatles emlékéből. Az egyik kiemelkedő sikerükre emlékeztető Magical Mystery Bus Tour két teljes órát szentel azoknak a helyszíneknek, melyek John Lennon, Sir Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr emlékéhez kötődnek.

A napokban megnyitott Hard Days Night Szálloda trendi szobáinak vendégei választhatnak, melyik beatle méretes fotója alatt kívánják álomra hajtani a fejüket. A legendás együttes imázsát váltja aprópénzre a Lennon kávéház ugyanúgy, mint a Lucy in the Sky with Diamonds étterem vagy a Cavern Club, ahol a hatvanas évek elején rendszeresen felléptek.

"Normális" években is, legalábbis a Mersey Partnership idegenforgalmi ügynökség szerint, legalább 600 ezer ember keresi fel a várost kifejezetten a Beatles-kapcsolat miatt, és tartózkodásuk - zömében egyetlen nap - alatt 20 millió fontot költenek. A "gombafejűek" rajongói aligha mulasztják el megtekinteni a The Beatles Story elnevezésű múzeumot a város szívében, a regeneráció nagy sikerének tekintett Albert dokkban. A világ egyetlen Beatles-centrikus attrakciója jól és szórakoztatva érzékelteti, hogyan alakult ki az együttes, ért el kultikus státust, hogyan csömörlöttek meg a fiúk a saját rajongóik által rájuk nehezedő nyomástól és vonultak vissza folyamatosan a turnéktól, színpadtól, a közös lemezfelvételektől és végül egymástól. A tizennyolc fejezetből álló történet Wooltonban, Liverpool egyik külkerületében kezdődik, ahol Paul McCartney hangfelvételről elmondja, hogyan ismerkedett meg John Lennonnal egy falusi búcsúban. Sok információt tudunk meg Johnról, Paulról, Ringóról és George-ról, de a Beatles első basszusgitárosáról, a tragikus hirtelenséggel fiatalon elhunyt Stuart Sutcliffe-ről és Pete Bestről, eredeti dobosukról is. A kor hangulatát idézik fel a hamburgi utcákon készült fotók éppúgy, mint a Cavern Club replikája, a Beatles felfedezésében szerepet játszott Merseybeat című lap szerkesztőségének a mása, a Sárga tengeralattjáró című film víz alatti díszlete. A múzeum büszke legújabb szerzeményére, George Harrison bendzsóleléjére, melyet tulajdonosa egy júniusi aukción vásárolt meg és ajánlott fel közcélra. A kiállítás megismertet az együttes felvirágoztatásában kulcsfontosságú szerepet betöltött személyiségekkel, Brian Epsteinnel, az ugyancsak fiatalon meghalt, befolyásos menedzserrel és Sir George Martinnal, a zseniális lemezproducerrel is. A Beatles Story már ebben az évben is bővítette kiállítási kapacitását. Az új termek a Beatles tagjainak a különválást követő szólókarrierjébe engednek bepillantást. Sokat hozzátesz az élményhez az Élő történelem címet viselő audio guide, melynek narrátora John Lennon testvére, Julia.

Liverpool az itt született listavezető slágerek száma alapján 2001-ben kiérdemelte a Guinness Rekordok Könyvében a pop fővárosa címet. Ad azonban magára annyit, hogy bizonyítani kívánja, van élet a Beatles után is. Ezt a célt szolgálja a legnagyobb, díjmentesen látogatható közgyűjteményben, a World Museum Liverpoolban még jövő év november végéig nyitva tartó The Beat Goes On című show.

A Cavern Club "kölykei"
A Cavern Club "kölykei"
Top cikkek