Mauritius, az álomsziget

Arabul "földi paradicsom", portugálul "Hattyú-sziget", franciául Ile-de-France, a hinduknak "az Indiai-óceán csillaga". De nevezték fényszigetnek, az óceán gyümölcsöskertjének is. A legtalálóbban mégis Mark Twain, amerikai író fogalmazott, szerinte: "Isten először megteremtette Mauritius szigetét, majd lemásolta róla a Paradicsomot."

Szóval ilyen a földi álom. Korallzátonytól védett rózsaszín homokstrandok, mesealakokat formázó vulkanikus szirtek (mesés a nevük is: "Hüvelykujj", "Kalózkapitány"), egzotikus trópusi gyümölcsök (papaya, mangó, durian), másfél ezer virág (flamboyant "égő fa", hibiszkusz, bougainvillea), óriásteknősök, színek, ízek, illatok elképesztő kavalkádja. Mint maga a nemzeti lobogó. A vörös a sziget véres történetét, a kék a türkiz tengerszínt, a sárga a napot, a zöld a cukornádültetvényeket jelképezi. Sokak szerint persze a négy nemzetiséget, amely a szigeten él. A sárga a hinduk színe, hiszen okker a sáfrány és a szári is, amit a tamilok ünnepnapokon viselnek. Vörös a kínai sárkány és a pagodák színe, de a tradíció jegyében (ha nem vették volna észre) még az olimpiai játékokon is karmazsinvörösbe öltöztek a kínai sportolók. A zöld az iszlám (és a Korán) szent színe, a kék pedig állítólag a kékvérű francia arisztokratákat jelöli, akik a forradalom elől menekültek a szigetre 1789-ben.

Négy kultúra, négy tradíció. Az 1865 négyzetkilométeren békésen megfér egymás mellett a buddhista kínai kereskedő, a divalit évente megünneplő hindu, a hajdani kreol rabszolga, a brit és francia gyarmatosító. Bár a sziget hivatalos nyelve az angol, mindenki beszél franciául (igaz, ez nem Montesquieu nyelve, sokkal inkább a volt kelet-afrikai rabszolgák kissé primitív, de metaforákban rendkívül gazdag dialektusa. A cukornád "álló víz", a kókuszdió "lógó eső", a gomba "kalapos emberke", s napnyugtakor "a nap vizet iszik"), de egymás közt megmaradt a hindi, a tamil, a mandarin is. Olyan az egész, mint valami kulturális patchwork. Mintha nem is egy, de legalább négy országban járnánk.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Akadnak persze, akik csökönyösen ragaszkodnak hozzá, hogy Mauritius nem ország, hanem bélyeg. 1847-ben a vaksi órásmester, James Barnard tévedésből "Post Paid" helyett ugyanis azt véste a királynő bélyegének kliséjére, hogy "Post Office". A filatélia e leghíresebb tévedése (több film és bűnügyi regény főszereplője) ma több millió dollárt ér.

Valószínűleg ugyanennyit érne a dodó is. Mauritius jelképe a liba és a hattyú nászából származó bumfordi madár, amely a lakatlan szigeten anynyira elhízott, hogy amikor a XVI. században a holland kalózok először partra szálltak, egyszerűen nem tudott elrepülni. Az éhes hajósok lebunkózták és megsütötték őket, bár ahogy a krónika feljegyezte, húsa szinte élvezhetetlenül kemény. A sors iróniája, hogy az utolsó (kitömött) példánynak is csak a csontváza maradt fenn, az utolsó dodót éhes egerek falták fel a British Múzeum raktárában.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A sziget egy másik különlegessége a sega. A francia telepesek még az ördög muzsikájának tartották, s ebben lehetett is valami, mert a kreol rabszolgák rituális párválasztó tánca fülledt és erotikus, amit majd mindig a tengerparti homokban, óriási tűzrakások körül adnak elő. A hatalmas lángnyelvek előtt, a különös fényben a szoknyájukat (és csípőjüket) ritmikusan mozgató kreol szépségek láttán az ember a pogány bacchanáliákra asszociál, pedig az ok prózai: az este gyorsan lehűlő levegőben fel kell melegíteni a sega dobok kecskebőrét. Nem véletlen, hogy az előadás is csak addig tart, amíg újra le nem hűl a bőr.

A szigetlakók egyébként rendületlenül mosolyognak (akármilyen szegények is). S ez őszinte mosoly! Egy (egész életében) cukornádültetvényen robotoló kreol számára az idegen az utazás jelképe. Két lábon járó repülőjegy. S mivel minden bennszülött egész életében a nagy utazásról álmodik, nem kell csodálkozni, ha azt kérdi: "Hány repülőjegy a fizetésed?" Ahogy mi hozzájuk, úgy vágynak ők hozzánk, a büdös nagyvárosba. Akad persze egy parányi különbség. Nekik "muszáj" visszatérniük, mert nemsokára virágzik a talipot pálma. S az minden hetven évben csak egyszer hoz virágot.

Info

Vízumot a repülőtéren ütik be, még hat hónapig érvényes útlevél kell.
Nem kell semmilyen oltás, de csapvizet ne igyunk.
Nemzeti valuta: mauritiusi rúpia (MUR).
Árfolyam 1 MUR = 5787 forint. Főszezon: november második felétől január közepéig. (A luxusszállodák ekkor a legdrágábbak.)
Közlekedés: Balra hajts!, de mindenki középen vezet.

 

Korallzátonyoktól védett rózsaszín homokstrandok - Mauritius
Korallzátonyoktól védett rózsaszín homokstrandok - Mauritius
Top cikkek