48 óra alatt Isztambulban

Hogy Törökországnak van-e helye Európában, arról megoszlanak a vélemények, de egy biztos: Isztambul európai. Tizenkétmilliós népességét milliókkal növelik az idénymunkások, ezzel a vén kontinens legnagyobb és legnépesebb városa. Kulturális öröksége példátlan, bátran össze lehet hasonlítani Párizzsal vagy Rómával. És még egy kicsit egzotikus is.

A hatalmas metropolistól nem kell megijedni. Az első látásra végtelennek tetsző városban a turisztikailag érdekes látnivalók koncentráltan helyezkednek el. Ami azon kívül van, jobbára néhány éves-évtizedes lakótelep, esetleg irodaházak. A belvárosban viszont bármi elérhető egyetlen villamosvonalon.

1. Első nap talán célszerű A látnivalóval kezdeni, ami nem más, mint a Szultanahmet környéke. Itt található az egykori ortodox bizánci bazilikából mecsetté alakított Hagia Szophia (Szent Bölcsesség) és egy gyönyörű parkkal odébb, vele szemben a kecses minaretű Kék-mecset. Ez utóbbi imaidőn kívül bármikor ingyenesen látogatható. Az előbbibe 2700 forintnyi lírát kell kipengetni, miután végigálltuk a japán csoportok által felduzzasztott sort. A nap további részében sem fogunk unatkozni: az Aranyszarv-öböl déli oldalán maradva olyan nevezetességek sorjáznak, mint a Topkapi, az egykori szultáni paloták, a nagy bazár az egyiptomi bazár és természetesen a rengeteg kisebb-nagyobb mecset, templom, palota és szőnyegbolt.

2. Másnap érdemes átmenni az öböl északi oldalára, amelyet a dombtetőn lévő Galata-torony ural. Megéri fölmászni, remek kilátás nyílik az Aranyszarv-öbölre és a túloldalon lévő mecsetekre. A toronyhoz vezető zegzugos, meredek utcákat valamiért a hangszerboltok uralják, ezeket elhagyva megérkezünk a legjelentősebb bevásárlóutcába, az Istiklalra. Itt igazán könnyű megidézni a századfordulós Pestet: szecessziós épületek között nyitott ajtajú, piros villamos csilingel, közben a világ valamit is számító divatcégei és étteremláncai várják a fizetőképes látogatókat. A török aranyifjaknak központi helye az utca, itt vannak a hétvégi bulik is - igaz, csak este 11-ig, mert akkor varázsütésre bezár minden.

És ha maradt még egy szabad pár óránk, menekülhetünk a tömegből. A Márvány-tengeren lévő Herceg-szigetekre egyórás hajóút visz. A legközelebbi Kinaliada, gazdag örmények nyaralószigete volt, a legnagyobb Büjükada pedig a bizánci császárnőkön kívül magának Lev Davidovics Trockijnak (orosz forradalmár, szovjet vezető, akit végül Sztálin öletett meg. - A szerk.) is menedéket nyújtott egykor.

Ne hagyjuk sokkolni magunkat, mi mindent hagytunk ki! Ha legközelebb erre járunk, megnézzük az öbölre néző Dolmebahce-palotát, a régi városfalakat, a Boszporusz-hidat vagy Levent városrész felhőkarcolóit. És hogy mikor jövünk vissza? Nos, 2010 ideális időpont, ugyanis Pécs és Essen mellett Isztambul is Európa kulturális fővárosa lesz.

Info

Isztambul megközelíthető repülőgéppel vagy vonaton (70 és 40 ezer forintért). A magyar állampolgárok vízumkötelesek, 30 dollárért vagy 20 euróért bármelyik határátkelőnél vagy repülőtéren váltható vízum. Szállások 30-100 euró között százával találhatók a belvárosban.

http://isztambul.lap.hu

A mecsetek sokasága vonzza a látogatókat
A mecsetek sokasága vonzza a látogatókat
Top cikkek