Mire biztosít a kártya?

Azt vizsgálgattuk, mire jók és mire nem jók azon utazási biztosítások, amelyeket egyes bankok ajándékoznak vagy egészen szerény áron adnak a náluk meghatározott fajtájú betéti vagy hitelkártyát váltóknak. Az már az első pillantásra kitűnt, hogy a bankok nem is akarják azt a látszatot kelteni, mintha a díjmentesen ajánlott szolgáltatások egyenértékűek lennének az egyéb, külön megkötött utasbiztosításokkal.

Legalábbis ezt a következtetést vontuk le abból, hogy gondosan kerülik a biztosítás kifejezést, helyette csomagajánlataiknak olyan neveket adnak, mint Úti-társ (Allianz) vagy Utazási csomag (Citibank).

Ennél is jóval továbbmegy az OTP, amely megfogalmazza a lényeget: "a kártyákba épített utasbiztosítás alapszolgáltatást tartalmaz, ezért csak a szomszédos országokba, rövidebb időre utazók részére nyújt kellő védelmet". Pontosan erre a megállapításra jutottunk magunk is, amikor azt láttuk, hogy a kártyás biztosítások jó esetben is csak a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás hármasára korlátozódnak. Nem terjednek ki olyan szolgáltatásokra, mint például a hozzátartozó értesítése és kiutaztatásának finanszírozása, az idő előtti hazautazás költségeinek átvállalása, nem tartalmaznak felelősségbiztosítást, és nem fizetik a biztosított helyett az ügyvédi, a szakértői költségeket sem.

Az ecoline.hu weboldalon kimutatás található arról, melyik bank, illetve biztosító milyen értékig vállalja a kártérítést akkor, ha a kártyás biztosított külföldön balesetet szenved. Tanácsos ezt az összesítést annak tudatában tanulmányozni, hogy az utazók körében a leggyakoribb káresemény éppen a baleset, és hogy tőlünk nyugatra az orvosi, a kórházi költségek jóval magasabbak, mint nálunk, az amerikai kontinensen pedig egyenesen a fellegekben járnak. Nem is az összegeket érdemes emlékezetbe vésni, mint inkább az ajánlatok összehasonlításának a módszerét. Mert lehet, a biztosítási szerződés kiválasztásakor nem tűnik különösebben fontosnak, hogy meddig terjed a limit, viszont balesetet elszenvedve ez lehet a legfontosabb tényező.

Top cikkek