Körmend: a Batthyányak és a kosárlabda városa

Ha ismereteket akar szerezni az Aranygyapjas Rendről, vagy ki akar próbálni egy barokk parókát, netán arra kíváncsi, milyen cipőt viselt Erzsébet királyné - a népszerű Sissi - vagy Jászai Mari, akkor nem kell mást tennie, mint elmenni Körmendre, s bekukkantani a Batthyány-kastélyba.

Városhoz nem kell térkép, kikerülhetetlen a 8-as főúton. A Batthyány-családnak 1604-től lett egyik birtokközpontja. Ennélfogva a város jelképe a centrumban lévő, a XVIII. században barokk stílusban épített Batthyány-kastély. Akár történelemórán is érezheti magát az a látogató, aki betér a múzeumba - melyet a herceg-orvos Batthyány-Strattmann Lászlóról neveztek el -, hogy információkat kapjon a magyar történelem egyik meghatározó családjáról. Móricz Péter múzeumigazgató szerint volt köztük hadvezér, könyvgyűjtő, birtoképítő, pompakedvelő életművész éppúgy, mint katona vagy államférfi. A Batthyányak nemzetsége című kiállítás (a hatalmas családfával) a díszteremben látható. A 2005-ben boldoggá avatott szemorvos, Batthyány-Strattmann Lászlónak az épület déli erkélye elé szobrot is emeltek.

A kastélyban persze mindent megtudhatunk a kistérségről a Nemzedékek öröksége című kiállításon, mely a gyönyörű vidék természetrajzáról, régészeti leleteiről, céh- és kultúrtörténeti emlékeiről ad áttekintést. Egy másik szárnyban pedig az ország egyetlen cipőtörténeti gyűjteménye található. Tárlóiban nemcsak a már említett ritkaságok, hanem kínai nyomorított lábravaló éppúgy látható, mint gyöngyházberakásos perzsa papucs, még egy korabeli cipészműhelyt is berendeztek.

A várost is meg kell tekinteni. Jó végigmenni a nemrég felújított sétálóutcán, a vízen járókat pedig óvja a Rába-híd melletti Nepomuki Szent Jánost ábrázoló barokk szobor. Az óvárosban áll a késő gótikus szentélyű, barokk stílusban átépített Szent Erzsébet-plébániatemplom, előtte a városalapító IV. Béla márványszobra. A herceg-orvosnak emlékkiállítása is van a katolikus templom oratóriumában.

Körmend a vízi túrák kedvelt terepe is. És még nem beszéltünk a sportról, a háromszoros magyar bajnok és hatszoros kupagyőztes kosárlabdacsapatról.

Info

Batthyány-Strattmann László Múzeum, 9900 Körmend, Batthyány-Strattmann László u. Pf: 12. T.: 36/94/410-425.

Belépődíj: 500 Ft, nyugdíjas- és diákjegy: 250 Ft, családi jegy: 1000 Ft, csoportos diákbelépő: 15 fő felett 200 Ft/fő.

Nyitva tartás: április 1.-október 31-ig vasárnap és hétfő kivételével 8-12, illetve 13-17 óráig. November 1-jétől március 31-ig vasárnap és hétfő kivételével 10-12, illetve 14-16 óráig. E-mail: dbslm@muzeumkormend.t-online.hu.

A Batthyány-kastély
A Batthyány-kastély
Top cikkek