Berat, az ezer ablak városa

Albániában a tömegközlekedéshez kell egy kis szabadidő. A busz- és vonatközlekedés aránylag rendben van, csak őrjítően lassú. Mégis, ha valaki eljutott már Tiranáig, egy kis kényelmetlenséget még megér egy berati kiruccanás. Az albánok idejében rájöttek arra, hogy a turizmusban hatalmas lehetőségek rejlenek, ennek megfelelően szépen rendbe hozták, amilyük van - ami nem kevés. Beratból, legalábbis annak történelmi részéből múzeumvároskát restauráltak. Enver Hodzsa (a kommunista diktátor) már 1961-ben elkezdte az állagmegóvást annak ellenére, hogy külföldi turistákra nemigen számíthatott.

A turisztikai szempontból érdekes épületeket szépen beszámozták, és gyorsan kiépítettek egy audio-guide rendszert.

A várost az i. e. VI. században illírek lakták, később a környék kereskedelmi központja lett. Ennek megfelelően a város fölé erődöt építettek, amelyben egyaránt helyet kaptak mecsetek és templomok. De a várost nem ezek tették híressé, hanem a házai. Az erőd alatt magasan a sziklára másznak kétszintes házak - látszólag egymás tetejére épültek. Széles, fehér homlokzatukról rengeteg ablak néz a városra és az Oszum folyóra. Ezekről kapta beszédes jelzőjét, az ezer ablak városát.

Berat a vallások egymás mellett élésének remek példája. Mivel öt évszázadon keresztül a török fennhatóság alatt állt, számos mecset és medresze maradt fent a XV. és a XIX. század közötti időből, de ugyancsak itt található a XVII. században magát zsidó messiásnak kiadó, később mohamedánná áttért, Shabbatai Zví díszes síremléke, valamint számos templom egészen a XIII. századtól.

A rengeteg műemlék ellenére a vallásos áhítat a múlté: a nagyarányú munkanélküliség miatt az emberek inkább a város tömérdek kávézójának valamelyikében cigarettáznak és sörözgetnek, és egyelőre a citadella legjobb fekvésű házai és éttermei is új gazdára várnak.

Rengeteg a műemlék és a kávézó
Rengeteg a műemlék és a kávézó A s
Top cikkek