Céges utazás, privát pontvadászat

A gyakorta utazók egyéni törzsutasprogramjaihoz hasonlóan a legtöbb légitársaság a vállalkozások számára is kínál hűségprogramokat. A lojalitás itt is ingyenjegyekre és különféle kedvezményekre váltható be - akár a vállalati juttatások részeként. A legtöbb programban a repült utak után a vállalat is hűségpontokat kap, ráadásul a gyakorta business osztályon utaztatók számláján gyorsan gyűlnek a beváltható bónuszok.

További előny, hogy a vállalati és az egyéni törzsutas-programok párhuzamosan is futtathatók, és a bónuszpontokért megvásárolt repülőjegy cégen belül bárkinek odaítélhető [akár egy incentive (jutalom) útként] vagy partnereknek is kiírható. Ugyanakkor azt nem árt tudni, hogy a légitársasággal kötött egyéb vállalati szerződés kizárja a hűségprogramban való részvételt.

Az Air France Voyageur Rewards programját azoknak a kis- és középvállalkozásoknak fejlesztették ki, amelyek nem rendelkeznek vállalati szerződéssel. Az Air France a programhoz csatlakozó vállalatok számára egy online "számlát" nyit, amelyhez az utaztatással foglalkozó kolléga hozzáférést kap. A KLM-nél az Air France-hoz hasonlóan szintén működik vállalati törzsutasprogram, BlueBiz elnevezéssel. A British Airways On Business programjában olyan cégek vehetnek részt, amelyeknél legalább három munkatárs utazik rendszeresen a fuvarozóval. Jelenleg egy jutalomakcióval próbálják ösztönözni a cégeket a belépésre, október végéig 1000 bónuszpontot ajánlanak az újonnan belépőknek. Szintén nekik szól a január végéig érvényes ajánlat, amelyben az első tíz útért (az Euro Traveller osztálytól kezdve az első osztályig) háromszoros pontot írnak jóvá.

A Star Alliance légitársaságok közös törzsutasprogramot kínálnak Star Alliance Company Plus néven. A programban az Austrian Airlines, a LOT, a Lufthansa, az SAS, a Singapore Airlines, a Swiss, a United Airlines, valamint a TAP Portugal vesz részt, nemzetközi, illetve belföldi járatokkal. A rendszerben regisztrált vállalatok csak a Magyarországon vásárolt jegyek (kivéve a legalacsonyabb foglalási osztályok - K, T, L és W) után kapnak pontokat, amelyeket aztán a repülést követően hozzávetőleg 8-10 héttel írnak jóvá, a hitelkártyaszám vagy a vállalati azonosító megadásával. A regisztráció nagyon egyszerű, és történhet az interneten keresztül vagy telefonon.

A oneworld szövetség is kínál hasonló programot, de abban jelenleg csak belga, francia, német, olasz, holland és svájci cégek vehetnek részt, míg a Global Corporate Programme-ot csak multinacionális cégeknek ajánlják.

Online jelentkezés a Duna Clubban

Ugyan a Malévnál nem működik törzsutasprogram kifejezetten a vállalati ügyfelek számára, a magyar légitársaság Duna Club elnevezésű hűségprogramja egyre több kedvezményt kínál az egyéni tagoknak, és egyre könnyebben érhető el. A program nyár közepe óta újabb online szolgáltatással bővült, a Duna Clubba jelentkezők ugyanis ettől az időponttól kezdve már online is csatlakozhatnak a www.malev.hu/dunaclub internetes oldalon.

A cégé vagy az utazóé lesz-e a megszerzett törzsutaspont?
A cégé vagy az utazóé lesz-e a megszerzett törzsutaspont?
Top cikkek