Vállalati üdülés helyett

Saját üdülő, egyedi kedvezmények vagy üdülési csekk? A rendszerváltás óta eltelt két évtized nem tüntette el végleg Magyarországon az egykori vállalati üdülőket. Míg a kisebb cégek - főleg az ingatlanok magas értéke miatt - hamar túladtak ezeken a vagyontárgyakon, az állami kézben maradt társaságok jelentős hányada és sok egykori állami monopólium megtartotta a juttatások e formáját. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ma mintegy 300 vállalati üdülő üzemel az országban, teljes kapacitásuk hozzávetőleg 48 ezer férőhely.

A saját üdülő üzemeltetése általában csak akkor éri meg a munkáltatónak, ha a kihasználtság a holt szezonban is megfelelő, illetve ha a vállalat hajlandó energiát fektetni a kapacitás értékesítésébe, vagy meg tud bízni ezzel egy külső partnert. Minden más esetben az üdülési csekk, a cafeteriarendszerek jóval elterjedtebb eleme alkalmasabb az üdülés támogatására.

A vállalat tulajdonában vagy vagyonkezelésében lévő ingatlanban történő üdültetés adómentes értékhatára éppúgy a mindenkor érvényes minimálbér összege (2008-ban tehát 69 000 Ft) évenként, mint az üdülési csekké, és a munkavállalónak, valamint közeli hozzátartozójának adható - magyarázza dr. Boncsér Katalin, a KPMG adószakértője.

Tavaly közel 1,7 millió személy összesen mintegy 30 milliárd forint értékben részesült üdülési csekkben. Egyre elterjedtebb, mivel a kis- és nagyvállalatok is szívesen használják ki az adókedvezmény nyújtotta lehetőségeket. (N. A.)

Top cikkek