Görög gyöngyszemek vitorlással

A mitológia szerint Délosz szigetének szikláiba kapaszkodva szülte meg Zeusz gyermekét Létó, aki Héra haragja elől már hosszú ideje vajúdva menekült szigetről szigetre. Az isteni Apolló születése hosszú időre gazdaggá tette a sziget lakóit, de ma már nem ilyen kegyesek az istenek; vitorlás a sziget közelében csak engedéllyel horgonyozhat, kikötni pedig egyáltalán nem szabad a teljesen lakatlan, de régészeti emlékekben rendkívül gazdag szigeten.

A görögországi Kikládok szigetfüzérének uralkodó szele, a meltemi valamikor szeptember végén csendesül. A nyári hónapokban a szél erőssége miatt csak sportvitorlázók szelik itt a habokat, szeptember végétől, októbertől azonban már amatőrök is kedvezőbb szelet remélhetnek.

Az athéni Alimosz kikötőből egyhetes vitorlástúrára indulni majdnem botorság, a szigetek közötti nagy távolság miatt érdemes hosszabb túrára készülni. A híres Santorini így is csak kéthetes túrába fér bele, de határozott ütemezéssel a Kikládok egy-egy régiója akár 10 nap alatt is bejárható. Délkeletre indulva elsőként Kea, Androsz és Tinosz szigetei kerülnek utunkba. A szárazföldtől a szigetek felé nem csak a szél erőssége, de a nagyobb távolság is megnyújtja az utazóidőt, Androsz strandjai, Batsi kis halászfaluja vagy Tinosz vallásos forgataga viszont gyorsan feledteti a fáradalmakat. Tinosz zarándokhely, melyet főleg ortodox görögök látogatnak. A kikötőtől a hegytetőig nyújtózkodó széles utcán árusok hada kegytárgyakat és kisebb-nagyobb amfora formájú műanyag palackokat árul, amiben a kolostor csodatevő vizét szállítják a hívők szuvenírként. A bizánci templom alapjaira épült kolostor az 1823-ban talált középkori Szűz Mária-ikon szentélye. Évente kétszer zarándokolnak ide a hívők, hogy a díszes templomban gyógyulásért imádkozzanak.

A közeli Mikonosz Görögország legtöbbet fotózott szigete. A sziklaszirtre épített szalmatetős szélmalmok és az öböl hófehérre meszelt házacskái között drága üzletek és friss tengeri étkeket kínáló éttermek húzódnak meg. Nyaranta hippik és naturisták gyülekezőhelye, utószezonban már nem hivalkodó és zsúfolt.

Az ókori romok és a görög halászfalvak közül építészetével és igazi századfordulós hangulatával kitűnik Szirosz-sziget Hermupolisz városa (Ermoupoli). A Kikládok szigeteinek történelmét egységesen az athéniak, a ión szövetség, a bizánciak, a velenceiek és a törökök határozták meg, ez a sziget azonban a szabadságharc idején népesült be igazán. Egyszerre lett a görög érsek és a latin püspök székhelye, ekkor kezdték készíteni a messze földön híres glikot, a jellegzetes cseresznyebefőttet is. A város a szigetek többségéhez képest is nagyon tiszta, és a megszokott tavernákon kívül több görög kávézót is találhatunk, ahol hagyományos görög kávét szolgálnak fel.

Kithnosz keleti oldalán a meleg vizű forrásairól ismert Loutrát látogathatjuk meg, hogy aztán a sziget nyugati oldalát érintve Hydra felé hajózzunk. Az impozáns Hydra egész területén tilos a belső égésű motorok használata, ezért vízitaxik száguldoznak az öblök között, és öszvérek, szamarak szállítanak a pékárutól a bútorokon át mindent a macskaköves utcákon, hegyi szerpentineken. A XVII. században flottilláiról híres Hydra egykor gazdag családok lakhelye volt, palotáik ma is látogathatók.

Athén felé érdemes még kikötni Poroszon, vagy a pisztáciaterméséről híres Aigenan, ahol már az athénihoz hasonló nagyvárosi forgataggal találkozhatunk.

Görögország 15 000 kilométernyi partszakasza kora áprilistól november végéig hajózható. Főidényben, azaz májustól szeptemberig Korfu, Lefkasz, és Szaronik a legkedveltebb célpontok, az Égei-tengeren ekkor még a meltemi az úr. A hajóbérlés július utolsó hete és szeptember első hete között a legdrágább, ilyenkor a hajóbérlés az elő- és utószezon áraihoz képest 10%-kal magasabb. Míg a tavaszi szezonban zöldebb tájakkal találkozhatunk, az őszi hajózás nemcsak az árak és a csökkent turistaforgalom, de a kedvező, 25-26 fokos tengervíz hőmérséklet miatt is ajánlatosabb.

A hajóbérléshez Görögországban legalább két személynek kell nemzetközi C típusú hajóvezetői engedéllyel rendelkeznie a fedélzeten. Hazai és görögországi chartercégek személyzetet is tudnak biztosítani a túrákhoz. Egy hatszemélyes, 38'-as, alig pár éves hajó bérleti alapdíja egy hétre mintegy 2000 euró, az idősebbek ennél valamivel olcsóbbak.

Egyéb hajózással kapcsolatos érdekességek magyarul www.sailing.hu, vagy www.vitorla.com, illetve a görögországi és törökországi hajózásról angolul www.sailingissues.com. Az athéni Alimosz jachtkikötő a www.alimos-marina.gr honlapon érhető el.

Hermupolisz városa Szirosz szigetén
Hermupolisz városa Szirosz szigetén
Top cikkek