Pudu a Szegedi Vadasparkban

A világ legkisebb szarvasfaja, a déli törpeszarvas, más néven pudu egy nősténye érkezett a Szegedi Vadasparkba. A Magyarországon máshol nem látható faj fiatal, másfél éves nősténye a Varsói Állatkertből érkezett - közölte Veprik Róbert, az állatkert igazgatója. Szegeden egy éve nevelnek a fajmegmentési program keretében két törpeszarvashímet, amelyek dániai és norvégiai állatkertben születtek. A tehén érkezésével lehetőség nyílik a faj szaporítására is - közölte a szakember.

 

A pudu Dél-Chile, Délnyugat-Argentína és a Chiloé-sziget bozótos területein él, még 3200 méter magasságban is megtalálható. A mindössze 10 kilogramm körüli állat hímje visel csak agancsot, amely alig 7-10 centiméter hosszú.

Az alkonyatkor, éjjel és reggel aktív állatok az év nagy részében magányosan élnek. Gyakran két lábra állnak vagy fatörzsekre másznak, hogy táplálékukat - leveleket, gyümölcsöket, virágokat, hajtásokat - elérjék. Sokáig kibírják víz nélkül, mert az elfogyasztott növényekből fedezni tudják folyadékszükségletüket.

Gondozóik tapasztalatai szerint - ellentétben a többi szarvassal - kevésbé félénk, sőt, időnként kifejezetten kíváncsi állatok, így a látogatók is jól megfigyelhetik az arák röpdéjében. (MTI)

Top cikkek