Elektronikusan foglalhat helyet!

Ablak mellett szeretne ülni? Vagy inkább a folyosónál? Esetleg a nagyobb lábteret lehetővé tevő vészkijárati sort részesíti előnyben? Mostantól akár otthonról, az interneten keresztül is lehet helyet foglalni a Malév Budapestről induló járataira. A feltétel: némi jártasság az internetes foglalásban, e-jegy (vagyis már az interneten foglalt repülőjegy), nyomtató és körülbelül öt perc. Feltéve persze, ha minden működik.

A Malév számos nagy légitársaság után szeptember közepétől kínálja internetes honlapján az úgynevezett online check-in (vagyis online bejelentkezés és helyfoglalás) lehetőségét. Az utasnak nincs más dolga, mint először is a Malév honlapján foglalni egy jegyet (amibe e sorok írójának többször is beletört a bicskája). Majd az e-jegy számát, az utas nevét és a járatszámot megadva a repülőgép üléstérképének segítségével máris kiválaszthatja, hogy hol szeretne ülni. A oneworld kártyával rendelkezők és a Malév Duna Club-tagok törzsutaskártyájuk segítségével is megtehetik ezt. Végül az ember kinyomtatja a jegyet, és már indulhat is a reptérre. S mi legyen a bőröndökkel? Ezeket az erre a célra létrehozott Drop off pultoknál leadjuk, és már mehetünk is az útlevélkezelő pulthoz (már ha szükséges) vagy a vámmentes boltokba nézelődni. Mindenki jól jár: az utasnak ez semmibe sem kerül, és még 20 perc sorban állást és ügyintézést is megspórol, a reptereken pedig kevesebb pultot kell működtetni. Iparági számítások szerint a jegykezelés hagyományos módja 3,7 dollár, míg az interneten ez alig negyed dollárt tesz ki. Ráadásul az utasok ilyenkor hajlamosak többet költeni a boltokban, hiszen nem kellett hosszú időt a sorban várakozniuk. De a rendszer arra is lehetőséget ad, hogy az e-jegyeket néhány gombnyomással az interneten keresztül módosíthassuk, online fizethetünk (amennyiben szükséges), és otthon kinyomtathatjuk az új jegyünket. A Malév a tervek szerint fokozatosan kiterjeszti az online check-int az összes járatára. Persze aki ódzkodik az internettől, a jövőben is talál majd pultot a reptéren, ahol elintézik az ügyeit.

Az új rendszert a Malévnél is inkább a gyakran utazók fogják inkább használni. Az Airline IT Trends Survey 2008-as felmérése szerint egyébként két éven belül a légifuvarozók 92 százaléka ajánlja majd az online jegykezelés lehetőségét.

A német Lufthansa viszont már egy lépéssel előrébb jár: a Németországból induló légi járatoknál internetes elérhetőséggel rendelkező telefonon keresztül is válthatunk beszállókártyát. Sőt, egy új kezdeményezés keretében akár SMS-ben is visszaigazolják, hogy pontosan hol ülünk a gépen, igaz, ilyenkor mi magunk nem választhatunk helyet, de megspóroljuk a sorban állást. Ilyenkor az SMS-ben közlik azt is, hogy melyik kapunál, melyik pultnál vehetjük fel a kinyomtatott beszállókártyát - és persze reménykedhetünk, hogy itt nem kezdődik újra a várakozás. A beszállás felgyorsításával a fapados légitársaságok is próbálkoznak, csakhogy ők ezt nem ingyen teszik. Mivel a legtöbb fapadoson nincs helyre szóló jegy, a tülekedéstől irtózó utasok kérhetik az úgynevezett elsőbbségi beszállást. Ilyenkor egy-kétezer forintos felárért külön pultnál fogadják őket, és akár elsőként szállhatnak fel a repülőgépre, és szabadon választhatnak helyet. Igaz, erre csak akkor van garancia, ha nem busz szállítja az utazókat a terminálról a repülőgéphez.

Itt még nagy a tolongás a ferihegyi jegykezelő pultnál
Itt még nagy a tolongás a ferihegyi jegykezelő pultnál
Top cikkek