Ciprusnál még langyos a tenger

A júliusi-augusztusi, gyakran 40 fokot is elérő, nehéz, párás időt kellemes napok váltották fel, 28-30 fokos, üde napsütéssel. A parton sem kell lökdösődni már. Ám, ha az utószezon tengerparti lustálkodását megunnánk, a sziget közepén, a kissé hűvösebb Troodosz-hegységben a kis ország egy másik arcát is megismerhetjük.

Ilyenkor a vízi sportok és a tenger szerelmesei mellett a kerékpárosok is újra élvezik a szigetet, s komótosan kerekeznek el az őszi napsütésben mélybordón díszelgő bougenvillia bokrok mellett.

Az infrastruktúra kitűnő a szigeten, a nagyobb városokat modern, ingyenes autópályák kötik össze. A hegyekben is jó minőségű aszfaltutakon lehet szlalomozni. Egyedül az angol gyarmati időszakból örökölt baloldali közlekedésre kell ügyelni, illetve a "mindenki a kormány mögött" ciprusi jelenség veszélyeire. Tömegközlekedés híján a gyengén látó 80 éves nagyanyótól a tizenévesekig itt a teljes lakosság autót vezet. A vezetési kultúra nem áll a legmagasabb szinten, s ezért jobb az elővigyázatosság.

A magasban már színes, őszi falevelekkel borított sűrű erdőket találunk, s imitt-amott hűsítő patakok vagy vízesések is felbukkannak. Turisták viszont alig. Ha már autóba ültünk, meg se álljunk a Troodosz-hegység lábáig, Lefkaráig, amely az egyik legnépszerűbb falu. Az 1500 lakosságú, hagyományos mészkövekből épült házairól ismert település híres csipkéjével messze földről idecsalogatta az utazókat évszázadokon keresztül. A legenda szerint még Leonardo da Vinci is vitt magával ebből a különlegességből a milánói dóm oltárára. Ha nem is vagyunk kimondottan csipkerajongók, kellemes mégis pár órát a labirintusjellegű faluban sétálgatni. A hangulat egyedi, az utcákon csoportban vagy magányosan hímezgető asszonyok látványával, akik a látogatót kedvesen invitálják a portéka megtekintésére, míg férjeik legtöbbször ezüsttárgyakat készítenek a házi műhelyekben.

A tengerparttól kissé távolabb, a Troodosz túlsó, északi részére, a Szolea-völgy legszebb falvára, Kakopetriára is ajánlatos egy napot szánni, a környéken kirándulni, s az idilli, családias, antik bútorokkal berendezett szállodák egyikében egy éjszakát eltölteni. A falu nevét (amely "rossz követ" jelent) egy legendához kötik. A közeli hegygerinc sziklái állítólag szerencsét hoztak a friss házasoknak mindaddig, amíg egy napon, földrengés következtében egy fiatal párra rá nem zúdultak a kövek és mindketten szörnyethaltak.

A kacskaringós, kövekkel kirakott utcákon mosolygós helyi asszonyok árulnak hegyi mézet, szezámmagból készült édességeket. A falu egyik különlegessége a régi malomból átalakított "The Mill" nevű hangulatos étterem-szálloda, amely két kis patak találkozásánál fekszik. A frissen fogott pisztráng itt az egyik legnépszerűbb fogás, így hétvégenként nem árt asztalt foglalni, mivel a tehetősebb nicosiaiak örömmel jönnek ide vasárnapi ebédre.

A Troodosz-hegység különleges falvainak listáját folytathatnánk, de még kettőt érdemes megemlíteni: a kis Platresz népszerű üdülőhely a gyarmati idők óta. Az angolok a nagy hőség elől ide, a hűvösebb hegyekbe menekültek a tengerpart hősége elől. Agrosz, egy másik jól ismert név népszerűségét a rózsaiparágnak és ásványvízének köszönheti.

Info

Cipruson 2008. január elseje óta a hivatalos pénznem az euró.

A Malév közvetlen járatot üzemeltet Larnakába.

Októberben a nappali hőmérséklet 25-30 fok körüli, estére azonban 15-20 fokra csökken (a hegyekben, például Platresz falvában 21 a nappali és 11 fok az éjszakai hőmérséklet). Többnyire napsütéses napok várhatók, bár az első, futó zivatarok átmenetileg megzavarhatják a verőfényes napokat.

Falu a Troodoszban
Falu a Troodoszban
Top cikkek