Hazatért az akszumi obeliszk

Visszakerült eredeti helyére a híres akszumi obeliszk, amelyet 1937-ben azt követően szállítottak el a megszállók Olaszországba, hogy Mussolini csapatai elfoglalták Etiópiát. A kőoszlop csak bő három éve került vissza a kelet-afrikai országba.Az obeliszk a Kr. e. III. századtól a Kr. u. VIII. századig virágzott akszumi civilizáció gazdagságáról tanúskodik. Azóta, hogy az olaszok elvitték, Addisz-Abeba folyamatosan követelte a műemlék visszaszolgáltatását

. A 150 tonna súlyú, 24 méter magas, a Kr. u. III. századból való obeliszket 2005 áprilisában szállították vissza Etiópiába a két ország közötti megegyezés alapján, azóta folytak a munkálatok az eredeti helyen történő felállítására.

Az UNESCO hét etiópiai történelmi emléket minősített a világörökség részévé, köztük az akszumit sztéléket is. Az obeliszket még állványzat veszi körül, amelyet a tervek szerint három hónapon belül lebontanak. "A jelenlegi olasz kormányt köszönet illeti. Az obeliszk visszatérése gyógyír a múlt sebeire" - jelentette ki a ceremónián Girma Volde Giorgisz, Etiópia elnöke.

Az akszumi obeliszk utoljára évszázadokkal azelőtt állt azon a helyen, ahol most újra magasodik, ugyanis egy muzulmán támadás során a XVI. században ledöntötték, és ekkor három részre tört. Benito Mussolini katonái előbb Nápolyba vitték, majd a "Duce" (a fasiszta Vezér) utasítására a gyarmatügyi minisztérium épülete előtt állították fel.

Visszaszállításához 2005-ben az olaszok bontották három részre a régészeti emléket. (MTI)

Top cikkek