Óriás Buddhát találtakAfganisztánban

Tizenkilenc méteres Buddha-szobrot és számos más leletet tártak fel Afganisztán középső részén. A leletre a két V. századi óriás Buddha-szobor közelében bukkantak, amelyeket a tálibok hét évvel ezelőtt romboltak le.Az archeológusok az alvó Buddha óriási szobrát kutatták, amelyet a feltételezések szerint évszázadokkal ezelőtt kínai zarándokok láthattak Bámiján tartományban.

A Keletet Nyugattal összekötő selyemút mentén fekvő Bámiján egykor a buddhizmus központja volt, ahol a szerzetesek barlangokban éltek.

2001-ben az iszlám fundamentalisták, a tálibok szétlövették a sziklába faragott két Buddha-szobrot. Ezek közül az egyik 53 méteres volt, s a világ legmagasabb álló Buddha-szobrának számított, a másik magassága 37 méter volt.

Még abban az évben, miután megdöntötték a tálibok uralmát, megkezdődött a nagyobbik Buddha-szobor helyreállítása: a restaurálás akár tíz évig is eltarthat.

A mostani lelet fényében a régészek reménykednek a 300 méteres Buddha-szobor megtalálásában is, amelyet egykoron Bámijánban láttak a kínai zarándokok.

Ez év áprilisában jelentették be, hogy a lerombolt Buddha-szobrok közelében, 12 sziklabarlangban a világ legkorábbi olajfestményeire bukkantak. (MTI)

Top cikkek